Mărgelatu’

Mie chiar îmi place seria asta de filme cu Florin Piersic în rolul lui ”Mărgelatu'”.
Are o rețetă de succes: aventură, scene simpatice de bătaie, intrigă bine construită, scene de epocă foarte reușite și previzibilitatea aceea care face ca filmul să fie plăcut și relaxat.

Foarte interesantă imaginea care este conturată pentru celebra ”Frăție”- cea care a organizat revoluția de la 1848 din Țările Române. Imaginea este conformă cu realitatea istorică: un grup de boiernași franțuziți, ”bonjuriști”, incapabili de acțiune, mai interesați să filozofeze la o cafea și să corespondeze cu lojile evropenești, decât să treacă la acțiune.
Scuipătorul de semințe interpretat de Florin Piersic se dovedește, împreună cu prietenul Buză de Iepure, mai eficient decât toți revoluționarii la un loc. Dar și mai inteligent politic decât aceștia.
Un alt personaj fain conturat, și foarte probabil corect din punct de vedere istoric, este cel al prințului Bibescu. Deloc un tiran, om moderat, corupt (deh! păcatul politicianului valah), prizonier al contextului geopolitic dar și al războiului intern dintre bonjuriști și boierimea veche- ambele tabere dorind capul Bibescului.

Filmele nu mitologizează ci demitologizează. Și reabilitează sămânța și….anasonul (uzo ).

0-326317-margelatu_4104968b23

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s