Cartea lui Eli

Să mai spună cineva că nu se poate face un film de acțiune, SF, distopic și….cu o temă creștină.
Eli (jucat de Denzel Washington) este omul care într-o Americă post-nucleară, deșertificată și controlată de diverși lorzi ai războiului și bande de criminali, poartă o carte și o apără cu orice preț.
Drumul cărții este spre….vest, acolo unde (între zidurile fostei închisori Alcatraz) se adună toate cărțile lumii, sunt retipărite și pregătite să retrezească civilizația. Dar în acest drum, Eli întâlnește pe un alt căutător disperat al cărții- un lider local (interpretat foarte bine de Gary Oldman) care știa cât de importantă este această carte pentru a ajuta la instaurarea ordinii sociale și civilizației după care și el tânjea, desigur.
Cartea este Biblia.
Nu orice Biblie ci o Biblie în alfabetul Braille- dar pe care Eli a citit-o atât de mult încât a învățat-o pe de rost. De aceea la sfârșit, ajuns în acea oază din care va renaște civilizația, Eli nu oferă o carte ci o recită- asemenea lui Homer care recita Iliada, asemenea bătrânilor lui Israel din relatările cărora a apărut Scriptura, asemenea relatărilor Apostolilor după care avem Noul Testament…

Metafora este puternică: cuvântul lui Dumnezeu cuprins în Biblie nu are forță decât întrupat în gândurile și în faptele unui om.
Eli este, asemeni lui Samson, aproape invicibil cât timp lucrează „by the Book”, cade atunci când nu mai este fidel ei și își revine prin căință.
Ajuns la finalul drumului, se odihnește (i.e. moare) mulțumit că a împlinit misiunea.
Desigur, avem o eroină feminină drăguță dar nicio scenă cât de vag romantică (scenele sexuale nu există). Iar fata însăși este prinsă în poveste ca parte a aventurii redescoperirii Bibliei oamenilor.

Un film de acțiune creștin care merită văzut și revăzut, zic eu….

Și acum și ceva despre actorul Denzel Washington- creștin practicant, care își începe ziua cu rugăciune și lecturi din Biblie.  Deci nu un om care să nu fie foarte conștient de ce a jucat în filmul acesta 🙂

Denzel-Washington-in-The--001

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s