Despre islam, evident…

Denunțarea caracterului non-islamic al atentatelor islamiste face parte deja din ritualul public-mediatic.
Mai mult sau mai puțin convingători, specialiști în Islam, imami de prin țările occidentale îngrijorați de propria lor imagine sau negustori arabi speriați că un val islamofob le va scădea vânzările la kebap, ies public pentru a se delimita, pentru a ne explica nouă, non-musulmanilor, că ceea ce am văzut nu are treabă cu Islamul.
Personal nu neg buna credință a majorității acestor declarații și înțeleg rostul și logica majorității delimitărilor de diversele acțiuni teroriste făcute în numele lui Allah și profetului său, Mahomed. Dar (căci există și un dar) pur și simplu nu le cred.
Islamul este a doua religie ca mărime din lume, după Creștinism, și este categoric religia cea mai dinamică și puternică. Dar este- exceptând momentele acestea post-atentat, și religia cea mai clară și mai onestă.
Islamul este practic o rețetă care îți propune mântuirea sufletului în condițiile cele mai sigure față de Creștinism. Ai o revelație cuprinsă în Coran, carte care, spre deosebire de Biblia iudeo-creștină, nu poate fi supusă niciunei forme de deconstrucție exegetică.
Crezul teologic al Islamului, spre deosebire de complicatele dogmatici creștine, este foarte simplu: Allah este Dumnezeu și Mahomed, profetul său.
Îndeplinești câteva obligații, între care și Jihadul- războiul sfânt pentru răspândirea învățăturii lui Mahomed? Intri în Paradis.
Aceste obligații nu sunt deloc grele-mărturisirea credinței, niște rugăciuni zilnice, un post relativ ușor de ținut, dania anuală care nu este greu de plătit, un pelerinaj la Mecca și, desigur, Jihadul.
Unii, majoritatea, interpretează jihadul într-un sens foarte lax și spiritual, alții, mult mai puțini, ca pe un imperativ războinic, iar alții, imparțiali, finanțează jihadul războinic și mimează moderația ca să le meargă și negustoria.
Această majoritate nu contează când vine vorba să își dea cu părerea despre Islam. Ei au un punct de vedere valid asupra Islamului cum au asupra Creștinismului acei dreptmăritori care știu că de Crăciun prăznuim tăierea porcului și de Paști pe cea a mielului.
Iar cei din a treia categorie trebuie să aibă opiniile receptate cum granum salis. Fie sunt niște reformiști autentici ai Islamului,ipo relativizându-l și secularizându-l, fie sunt ipocriți precum ”prietenii Occidentului” din Arabia Saudită.
De aceea dacă muftiul din Constanța îmi spune că Islamul nu are nimic în comun cu atentatele de la Paris, înclin înțelegător capul și în sinea mea îmi spun: ”uite un muftiu la fel de neserios ca popii ăia de îi prinde mijlocul Postului Mare cu cârnații în tigaie”.

u c

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s