Despre dreapta, stânga, Syriza, PSD şi altele asemenea

În seara asta am asistat la o dezbatere organizată de Institutul de Studii Social-Democrate „Gheorghe Şincai”, pe tema victoriei Syriza la alegerile din Grecia şi a impactului acestei victorii asupra stângii europene.
O să prezint mai jos opiniile mele cu privire la acest subiect:
1. Cred că celebrul clivaj politic Dreapta -Stânga este unul specific modernităţii. Specific postmodernităţii în care trăim este gândirea de sinteză, relativizantă, care anulează aceste două categorii politice născute la revoluţia franceză.
Sunt confirmat în credinţa mea de atmosfera politică din toate partidele din mainstream-ul politic european- mult mai unitare ideologic decât şi-ar dori chiar.
PSD-ul însuşi este un partid politic foarte departe de idealurile stângii, aşa cum PNL-ul este un partid foarte departe de idealurile dreptei. În fapt la ultimele alegeri prezidenţiale mesajul candidatului PSD a fost mult mai bine articulat pe o agendă conservator- creştin democrată, decât mesajul propus spre lectură candidatului PNL (îmi păstrez părerea că domnul Iohannis nu are capacitatea intelectuală de a avea o viziune politică. Nu e o problemă, se găseşte tot timpul cine să aibă o viziune şi pentru el).

2. Syriza este mai puţin decât un partid- este o întâmplare politică. Programul lor politic este atât de radical şi de suprarealist (demilitarizarea frontierelor, ieşirea din NATO, naţionalizarea băncilor, etc.) încât nu poţi să nu te prinzi de două aspecte:
a) Ca să îşi impună programul Syriza trebuia să câştige o revoluţie şi nu doar nişte alegeri (şi alea cu un 37 de procente care pot fi uşor pierdute.
b) Acest program a fost de fapt gândit pentru a crea un potenţial de şantaj faţă de partenerii occidentali, în speranţa că astfel Grecia va fi mai eliberată de datorii.
Deşi a câştigat alegerile, Syriza nu a obţinut nimic consistent de la UE în afară de schimbarea numelui troicii în trio şi câteva facilităţi minore, care nu vor relansa bunăstarea pierdută a grecilor. Or e foarte posibil ca această victorie să fie una a la Phyrus (tot un grec 🙂 ), Syriza urmând să piardă şi aşa destul de fragila susţinere electorală pe care o are.

3. Syriza nu este atât de stânga cât anti-sistem (şi de aici radicalismul de stânga al anumitor măsuri şi viziuni politice). Ea încurajează nu stânga politică- care, cum spuneam mai sus, se confundă deja politic cu dreapta, într-un melanj încurajat de Bruxelles- cât partidele anti-sistem. De aceea victoria sa a fost o boare de optimism pentru frunţile euroscepticilor şi de la dreapta, şi de la stânga, şi de la centru.

4. În România este foarte puţin probabilă apariţia unei forţe politice anti-sistem. Aceasta pentru că sistemul este atotputernic şi electoratul românesc suficient de analfabet politic ca să fie manipulat.
Să fim serioşi, cele mai mari manifestaţii populare din România ultimilor 20 de ani au fost cauzate de chestiunea unei exploatări miniere de la 700 de kilometri de Bucureşti, dezbaterile care au însoţit aceste manifestaţii arătând, toate, analfabetismul politic şi idealismul suprarealist al manevraţilor.
La fel, alegerile prezidenţiale nu au avut o agendă nici orientată social, nici orientată economic. Unica temă reală a campaniei s-a manifestat în două săptămâni, când pe fondul unei enervări masive a unei bune părţi din corpul electoral, pe motivul organizării de secţii de vot în diaspora, candidatul favorit la prezidenţiale a pierdut alegerile în faţa unui personaj care îşi demonstrase deja în dezbaterile politice impotenţa intelectuală şi incompetenţa politică.
O altă problemă este cea de leadership politic şi social. Pur şi simplu România nu are niciun lider credibil.
Deci…. va fi o Syriza doar dacă cei ce se pricep la manipularea „tinerilor mânioşi” vor dori să facă vreo Syriza.

5. Am rămas plăcut impresionat de atmosfera şi calitatea intelectuală a dezbaterii de la Institutul Şincai. Trecut prin experienţa ISP-ului (Institutul PDL unde când nu se lustruiau fesele „intelectualilor publici” Liiceanu, Patapievici, Tismăneanu şi Pleşu, se…lansau cărţi cu ei) dar şi a Institutelor din PNL (unde era un soi de parastas comemorativ continuu al Brătienilor şi al altor seniori liberali), e fain să văd că în partidul de la care mă aşteptam cel mai puţin, există dezbateri serioase şi pe teme de actualitate.

Syriza-logo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s