Corul în biserici. O părere….

Sunt groaznice liturghiile în biserici care au fost năpăstuite să aibă cor.
Totul se lălăie îngrozitor. Fiecare „Doamne miluieşte” devine un bun prilej pentru corişti să încerce să demonstreze calităţile de tenori sau, după caz, soprane, cu orice preţ. Chiar şi a nervilor noştri.
Apoi sună ca…nuca în perete. Preotul îşi rosteşte partea din Liturghie în notă psaltică ca răspunsurile să fie de traviată de cartier.
Nu am putut să nu mă amuz când am văzut unul din preoţi părăsind altarul- unde avea de rostit rugăciuni- că urma epicleza, ca să urce în balcon, pentru a fi solistul unei cântări care (spune Liturghierul) nici nu trebuie cântată (ci recitată în taină de preot): „Iubite-voi Doamne”.
După ce şi-a încheiat mica aroganţă canto, preotul s-a întors în Altar ca să îşi vadă şi de slujirea mai smerită- de preot. Totul sub privirile mândre ale credincioşilor care datorită tenorului nostru în reverendă au reuşit să rateze şi semnificaţia Liturghiei acesteia.

În schimb iubesc bisericile cu cântăreţi decenţi de strană, care nu sunt solişti decât în cântările pe care poporul nu le ştie sau îs mai complicate (axioanele la diverse sărbători, etc). Ei sunt aşa cum trebuie- cei ce dau tonul pentru ca toată suflarea din biserică să poată să cânte răspunsurile din dialogul splendid şi profund care este Liturghia.

2 gânduri despre „Corul în biserici. O părere….

  1. ,,Iubi-te-voi, Doamne”… Poate corectati.
    P.S.: in Liturghier scrie ca, la slujbe in sobor, rugaciunea aceasta se poate canta. Nu e deci neaparat o rugaciune care trebuie ”recitata” (?!) in taina de preot.
    Subscriu totusi ideii centrale a articolului: un cor in biserica, oricat de bine ar canta, creeaza atmosfera de opera, de concert. Iti vine sa aplauzi dupa fiecare cantare terminata apoteotic. Firesc e ca la Liturghie tot poporul sa raspunda, sub conducerea cantaretului, bineinteles.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s