Taxă pe cultură? Nu, mulţumesc

Ce bătaie de joc taxa asta pe „cultură”….

Când în România ai o foarte mare problemă cu piaţa culturală, care este jalnică şi oricum infestată de pseudo-cultură (de multe ori sponsorizată de stat- să ne aducem aminte de porcăriile bine stipendiate de ICR în anii trecuţi), a supra-taxa cultura este o inepţie.

Şi unde s-ar duce banii obţinuţi în urma supra-taxării?
Vom plăti cu un leu în plus pentru fiecare carte, bani care se vor duce la….Uniunea Scriitorilor din România. Îmi place un autor? Atunci voi subvenţiona beţia (boema românească nu are altă finalitate decât alcoolul) unor scriitori obscuri, pe care edituri necunoscute şi relaţii de pahar i-au aruncat în în această sinecură numită Uniunea Scriitorilor.

Vor bani pentru cultură? Să termine cu sinecurile şi să găsească facilităţi fiscale pentru actul cultural. În loc să plătim o armată de demnitari şi funcţionari şi dăm subvenţii niciodată cui trebuie, mai bine hai să găsim o soluţie pentru TVA de zero procente pentru produsele culturale, impozite şi taxe zero pentru drepturile de autor (legea poate să stabilească clar limitele, ca să nu devină drepturile de autor o metodă să nu mai plătim taxe dacă nu avem activităţi culturale-artistice-ştiinţifice) şi să simplificăm toată birocraţia absurdă care însoţeşte orice proiect de cercetare finanţat pe fonduri europene sau de stat.
Ah! Şi mai adăugaţi aici şi vechea mea obsesie: o lege a mecenatului.

Dar cum ne place să întreţinem pe bani grei o grămadă de funcţionărime „culturală”….

carti

Publicitate

Un gând despre „Taxă pe cultură? Nu, mulţumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s