Duminica „Izgonirii lui Adam din Rai”

Încă o zi şi intrăm în Postul Mare-lungul şi (pe alocuri) asprul drum spre Înviere, când suntem invitaţi să ne tăiem voia, să ne forţăm firea şi să ne supunem trupul sufletului.
Iar duminica aceasta ne aduce aminte de ce avem nevoie de post şi de asceză: pentru că omul este o fiinţă căzută, pentru că s-a depărtat de Dumnezeu, alegându-şi propria sa voie.
Poftele i-au pierdut pe Adam şi Eva. Poftele ne depărtează pe fiecare dintre noi atât de Dumnezeu cât şi de aproapele nostru. Şi tot ele păstrează distanţa dintre noi şi Dumnezeu.
Căci gândul spre Dumnezeu este tot timpul trecut pe plan secund de plăcerile şi grijile lumeşti, priorităţile se răstoarnă şi ceea ce este cu adevărat important: grija faţă de soarta sufletului, este uitat de gândul la bunăstarea pântecelui.
Înainte de Post ne cerem iertare de la Dumnezeu şi de la aproapele şi departele nostru. Nu putem intra în Post cu suflet supărat sau ştiind că alţi sunt supăraţi pe noi. Şi apoi, cum putem cere iertare de la Dumnezeu dacă noi nu iertăm şi aproapele nostru este încă supărat pe noi?

Lupta Postului este grea. Sunt în faţă şapte săptămâni în care părăsirea plăcerilor culinare este însoţită de rugăciuni lungi, de mătănii multe, de slujbe dificile, care sfidează logica omenească cu care ne-am încărcat.
Nu întârzie să apară şi ispitele. Multe ispite vor duce la căderi. Însă important este ca după fiecare cădere să existe voinţa ridicării şi de a merge mai departe.
Iar drumul Postului Mare este drum de revenire în fire, de întoarcere la Dumnezeu, la vieţuirea noastră ca oameni adevăraţi, după chipul şi asemănarea Creatorului.

adam_eve1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s