Duminica Ortodoxiei- Întâia Duminică a Postului Mare.

Fiecare Duminică din Postul Mare are, în ritul bizantin, o semnificaţie aparte, menit să retrezească în aceste săptămâni ale pelerinajului Postului, să ne regăsim, revigorăm şi retrăim credinţa.
În prima Duminică a Postului Mare ne aducem aminte de triumful dreptei credinţe asupra marilor erezii din primul mileniu, triumf culminat prin reintroducerea cinstirii icoanelor, după lunga şi sângeroasa perioadă a iconoclasmului.
Acea perioadă din istoria Imperiului Roman din Răsărit, cu împăraţii, patriarhii, episcopii, călugării şi simplii credincioşi şi rău-credincioşi care s-au confruntat pentru a apăra sau a ataca icoana, ne arată cum Dumnezeu lucrează în istorie.
Găsim în relatările despre acele vremuri întunecate, ca şi în relatările despre multe perioade din istoria Bisericii (inclusiv cea recentă), pagini comparabile cu cele din Vechiul Testament.
Iar peste tot auzi, cum frumos spunea undeva părintele Dumitru Stăniloae, „paşii lui Dumnezeu duduind magnific în istorie”.

Cinstirea icoanelor ne aduce aminte de faptul că Dumnezeu nu este ceva abstract ci este Persoană-Treime de Persoane, Viu, cu un Chip şi la asemănarea căruia să ajungem.
Noi nu teoretizăm despre DUmnezeu (sau nu ar trebui să o facem) ci vorbim cu Dumnezeu şi altora despre Dumnezeul pe care îl cunoaştem şi faţă de care am dezvoltat o relaţie personală.

Icoanele Sfinţilor ne ţin vie în minte conştiinţa faptului că, departe de a fi un sistem filozofic şi ritualic, arid şi impersonal, credinţa noastră este istorie, plină de viaţă, de coborâşuri şi suişuri, de păcătoşi deveniţi Sfinţi, de devenire întru Dumnezeu.
Ele ne întăresc în credinţa că toţi putem să ajungem Sfinţi ai lui Dumnezeu.

Ele ne arată însă şi mai mult- că există un chip iconic, în toate cele ce ne înconjoară. Că realitatea pe care credem că o înţelegem, poate căpăta o altă înţelegere dacă o privim cu privirea icoanei, a credinţei.
Iar asta este cheia Postului: să ne forţeze prin asceză şi rugăciune să căpătăm acces la o altă înţelegere a lumii- cea a credinţei.

128039_duminica-ortodoxiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s