Despre discursul lui Benjamin Netanyahu în Congres- un punct de vedere

Citesc analize de politică externă ale discursului lui Benjamin Netanyahu în fața Congresului SUA. Majoritatea analizelor reproșează lui Netanyahu fie că a riscat dinamitarea relațiilor Israel-SUA, fie că a tensionat și mai mult atmosfera în Orientul Mijlociu, fie că nu a făcut nimic util, ținând un discurs în fața unor congresmani deja convinși de poziția sa, în timp ce cei convinși de poziția contrară ar fi stat la Casa Albă.

Eu cred că mișcarea lui Benjamin Netanyahu a fost una de mare inteligență politică.
Mai întâi, ”Bibi” a dat o triplă lovitură de imagine pe plan intern, el fiind în plină campanie electorală. Primul mesaj transmis evreilor a fost acela că nu este o maimuțică politică ci un lider politic puternic, care face orice pentru interesele de securitate ale țării sale.
Al doilea mesaj a fost transmis cetățenilor evrei de origine rusească- atât de numeroși încât orice site israelian care se respectă are o variantă în ivrit, una în engleză și alta în rusă- acela că Israelul are o agendă foarte clară în politica externă, care exclude criza ucraineană,lucru care nu se poate spune despre SUA.
Al treilea mesaj era pentru evreii credincioși. Cu câteva zile înainte de Purim (sărbătoare în care evreii se bucură de salvarea lor dintr-un prim Șoah- vezi cartea Esterei), Netanyahu, asemenea reginei Estera, a pledat impecabil cauza poporului evreu în fața hegemonului real al acestei lumi, Congresul SUA.

Pe plan extern, Israelul a spulberat orice posibilă iluzie iraniană că va avea un armistițiu cu SUA (va avea, cel mai probabil doar un armistițiu cu coreligionarul Obama), a făcut un subtil serviciu Arabiei Saudite și aliaților ei, prin dinamitarea relațiilor SUA- Iran (Iranul fiind principalul adversar religios în interiorul Islamului), a mutat centrul atenției din Ucraina spre adevăratul loc fierbinte al lumii: Orientul apropiat.

Oricum, invitația mea rămâne aceeași: fixați-vă ceasurile după realitățile din Orientul apropiat. De acolo a început și acolo se va încheia totul.

w-bibicongress-020915

Publicitate

Un gând despre „Despre discursul lui Benjamin Netanyahu în Congres- un punct de vedere

 1. Intr-adevar, foarte bine formulat si alcatuit acest articol! Cele trei puncte clare expuse au fost dezvoltate cu succes de acest abil si intelept om politic isreaelian!
  Problema stressanta se afla (fara indoiala) in Orientul Mijlociu!
  Iranul, statul Islamic, amenintarile repetate dublate de multiplele rapiri cat si executiile sangeroase la care se preteaza nu sunt motive de a ..sta pasivi!
  Lupta se da, asa cum se stie si impotriva crestinilor, deoarece Islamul duce o persecutie din ce in ce mai pronuntata…
  Ramane de vazut daca (si mai ales cum anume) se pot grupa statele crestine impotriva acestor pagani!
  Israelul si-a exercitat si si- formulat punctul de vedere prin discursul lui Netanyahu!
  Insa, in Europa crestina , in afara de aliante (Rusia-Italia) cat si de sporirea bugetelor minsiterelor Apararii, nimeni nu mai „misca in front”!
  Sa fie doar „linistea” dinaintea…furtunii?

  Dumnezeu sa ne apere si sa ne ocroteasca de ce poate fi rau!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s