Dreapta versus Stânga? Nu. Conservator versus progresist

Dreapta şi stânga nu mai există.
Clivajul actual este mult mai simplu şi mai tranşant: ori conservator, ori progresist. Iar diferenţa dintre conservatori şi progresişti este una teologică.
Conservatori găseşti în pretinsa stângă, pretinsa dreaptă colcăie de progresişti. Deci cel mai înşelător lucru cu putinţă, dar şi cel mai invalidant intelectual pentru cel care o face, este să crezi că ai fi de stânga pentru că votezi cu PSD-ul sau că ai fi de dreapta pentru că eşti votant al PNL-ului.
Conservatorul crede că omul este o fiinţă căzută, mai tentată să facă răul decât binele. De aceea binele comun se găseşte în raportarea omului la Dumnezeu, la experienţa istoriei şi în efortul fiecărei persoane umane de a fi cât mai bun, cât mai moral, cât mai aproape de divinitate.
Conservatorul crede că orice pornire impulsivă a omului şi a societăţii trebuie imediat temperată, raţional analizată şi pusă în acord cu ritmul firesc al societăţii.
Conservatorul crede că libertatea este înainte de orice responsabilitate, ştie că egalitatea este o utopie şi că atunci când vine vorba de fraternitate nu trebuie uitat că Abel şi Cain erau fraţi.
Progresistul crede că omul este prin natura sa bun şi că lumea ar merge din bine spre mai bine dacă nu ar fi legată de trecut, cu „lanţurile” tradiţiei. De aceea el este relativist programatic- crede că dacă suspenzi prin lege sau prin educaţie un principiu sau o valoare morală, acel principiu sau acea valoare vor înceta să mai existe.
Progresitul crede că libertatea este un drept şi o pretinde ca atare, că egalitatea este posibilă prin simpla bunăstare materială, că fraternitatea înseamnă să nu îţi pese de starea sufletească a aproapelui tău.

Între aceştia se poartă bătălia postmodernităţii.

We're Conservative

Publicitate

2 gânduri despre „Dreapta versus Stânga? Nu. Conservator versus progresist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s