”Filozofia” bacșișului

Ce este bacșișul? Nu este o formă de mită- pentru că bacșișul nu îl dau în avans pentru a primi un favor suplimentar. Nu este nici măcar o formă de plată ci o formă de….răsplată.
Dau bacșiș atunci când, mulțumit de un serviciu, simt nevoia să ofer ceva în plus pe lângă suma obligatorie pentru plata acelui serviciu. Este forma mea de mulțumire pentru calitatea serviciului și profesionalismul persoanei care mi-a făcut serviciul respectiv. E cadoul meu.
Bacșișul nu este obligatoriu pentru client. Dacă devine obligatoriu, atunci nu mai e bacșiș ci…adaos comercial. El se oferă doar dacă clientul dorește și cui dorește clientul să ofere bacșișul respectiv. Atunci când un client e încântat de mâncare, bacșișul merge spre bucătar, când e încântat de servire, merge spre chelner, și tot așa.
Așa cum statul nu impozitează cadourile, nu impozitează banii ce se oferă colindătorilor și urătorilor în sărbătorile de iarnă, nu are de ce să impoziteze bacșișul- pentru simplul motiv că statul nu are ce căuta în relațiile mele personale, care țin de o anume intimitate: și atunci când răsplătești pe cineva cu un bacșiș, faci un gest intim, oferi acelei persoane o răsplată personală, nu îndeplinești vreo formalitate socială.

Bacșișul ține de un anumit tip de coabitare socială pe care occidentalii (care au reglementat bacșișul transformându-l în adaos comercial obligatoriu) l-au pierdut și nu au cum să îl înțeleagă. Vine dintr-un fel de a fi în care relația cu omul este mai importantă decât relația cu instituțiile.
Acum se încearcă înregimentarea și instituționalizarea tuturor aspectelor vieții noastre. Efectul este simplu de intuit: oamenii devin astfel mai ușor controlabili și își pierd aproape orice formă de libertate. Desigur, în locul libertății ni se va oferi securitate și vom avea garanția unor servicii sociale de calitate, dar…

De aceea să fim atenți de fiecare dată când ni se fură câte o mică libertate (inclusiv aceea de a face cadou cuiva, printr-un bacșiș). Pentru că fiecare mică libertate pe care o pierdem, aparent nesemnificativă, este de fapt o cărămidă în plus la celula care va ajunge să ne închidă complet toată viața.

vn243

Publicitate

Un gând despre „”Filozofia” bacșișului

  1. Teoretic este cum spui tu dar practic lucrurile stau diferit. Finantele se ocupa de bani si din acest motiv sumele incasate trebuie impozitate. Dupa teoria ta orice om care primeste bani dupa ce face un serviciu este un cadou…hmmm. Daca eu sunt privat si tu functionar public, castig un contract si iti dau un cadou pt ca mi-a placut cum ai respectat procedura…nu prea suna a bacsis…Iti mai dau un exemplu fffff intalnit la noi…exista multi medici care nu cer si nu iau bani inainte de serviciul medical dar cu toate astea, oamenii le dau bani….ia du-te si spunele ca e un tips din partea ta si vezi cum reactioneaza…nu, nu e corect sa spui ca e cadou…este exact venit suplimentar si este in bani iar banii se impoziteaza…daca dai o hgaina nu poti sa o impozitezi dar banii vor fi mereu impozitabili pt ca asa este sistemul monetar.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s