Episcopi căsătoriţi

Un lucru dedus din canoanele străvechi şi din păcate pierdut în Bisericile tradiţionale- episcopii căsătoriţi.

Un episcop nu trebuie să fie călugăr aşa cum un călugăr nu are de ce să fie episcop. Nu a făgăduit călugărul lepădarea de lume? Nu a juruit el să fie ascultător faţă de superiorii săi? Nu a făgăduit el o viaţă ferită de orice ispită trupească şi lipsită de familie? Nu a promis el solemn că îşi va trăi viaţa în sărăcie şi rugăciune?
Atunci ce caută în lume ca episcop- deci conducător de Biserică? Cum se împacă votul sărăciei cu inevitabila bogăţie a demnităţii ecleziastice? Cum se împacă votul ascultării cu cârmuirea turmei sale bisericeşti? Cum va înţelege el viaţa de lume când a decis să o părăsească. Şi legat de asta este un înţelept canon care interzice spovedania mirenilor la călugări, căci diferite sunt slujirile lor.
Un cleric căsătorit este un om care are o cultură a dialogului- cultivată inevitabil de viaţa de familie, care cunoaşte nevoile reale şi concrete, pasiunile şi limitele lor îngăduite de credinţă, care are experienţa educării copiilor şi ştie ce înseamnă să iubeşti la modul concret.
Nu ar fi el mai potrivit pentru a fi episcop? Un om cu experienţa concretă de tată, ştie ce înseamnă să fii părinte – şi acrivia, dar şi iconomia (ca să folosesc termenii ăştia răsăriteni pentru fermitate şi moderaţie- în echilibrul cărora se găseşte virtutea supremă de a fi bun creştin), ştie care sunt nevoile turmei sale, trăieşte în acelaşi ritm şi în acelaşi duh cu turma încredinţată lui.

Dar să dăm cuvântul Apostolului Pavel (care celibatar fiind, am crede că ar fi preferat celibatarii pentru episcopat):

„Vrednic de crezare, este cuvântul: de pofteşte cineva episcopie, bun lucru doreşte.
Se cuvine, dar, ca episcopul să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii,
Nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint,
Bine chivernisind casa lui, având copii ascultători, cu toată bună-cuviinţa;
Căci dacă nu ştie cineva să-şi rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?” (I Timotei, 1-5).

Nu e aşa că în aceste cuvinte este portretul perfect al unui episcop? Familist bun, ceea ce un călugăr nu poate să fie, bine chivernisitor al averii- ceea ce un călugăr cu votul sărăciei iar nu poate fi.
Şi o spune Pavel, nu o spune Duca….

108129input_file3071200

or

Publicitate

13 gânduri despre „Episcopi căsătoriţi

  1. da – dar ar mai fi un adaos – nu ar trebui ca în mod normal să nu fie – așa cum în unele vremuri nici nu era – o diferență prea mare între un călugăr și un mirean? pentru că viața amândurora trebuie să fie o jertfă – ele diferind doar formal, nu și esențial

    Apreciază

  2. Această practică s-a scos din cauza „nepotismului” pentru că ierarhii isi puneau fiii, nepotii si rudele in cele mai mari functii; de exemplu Teofil de Alexandria era unchiul Sfântului Ciril de Alexandria. Sa faca votul acesta, bine ar fi restabilirea practicilor din vechime cu privire la episcopat, dar nu prea cred ca se va face…

    Apreciază

  3. in articolul dvs este foarte mult subiectivism. calugarul traitor cunoaste cel mai bine lupta cu patimile, ispitele si cu gandurile.nu consider o problema ca episcopul sa fie luat dintre monahi. calugarii traitori devin sfinti, la fel cum si mirenii traitori pot deveni sfinti, asadar Dumnezeu daruieste putere si cuvant pt orice problema a societatii. nu cred ca experienta de familie poate solutiona problemele societatii si ale Bisericii. deci, Biserica are nevoie de oameni traitori, de oameni ai rugaciunii!

    Apreciază

    1. Calugaria a fost condamnata ani la rand, chiar de la Hristos, cand s-au dus la el si i-au zie ca ei postesc mult si se ostenesc. Apoi calugaria a fost numita erezia montanismului. Ia caita si vezi in ce minciuna am fost crescuti si trasi sa citim doar ce vor altii. Cauta sa vezi erezia aceasta.
      Ps. Nicolae.

      Apreciază

      1. Călugăria nu-i montanism, nu în acest sens era condamnat ‘feciorelnicia’ montanistă, ci faptul că montanismul afirma că femeia este spurcată prin ea însăși și că acestai motivul pentru care bărbatul iubitor de Dumnezeu, trebuia să fie ‘călugăr’. Ortodoxia nu consideră în nici un fel femeia spurcată, ba nici nunta (Taina Cununiei, nu este un pogorământ) nu-i spurcată (vezi 1 Timotei cap 4 – cuvânt profetic al Sf Apostol Pavel despre erezia lui Marcion, Montan și Mani ce vor urma), călugăria este viață îngerească (așa trebuie să fie, evident mai sunt scăpări, care nu ating esența ci doar practicantul), îndemn Biblic la aceasta este cum am mai amintit: 1 Corinteni cap 7

        Apreciază

  4. Dl Bogdan Duca, face o serie greșeli, fie din necunoștință de cauză, fie din înfumurare, fie din rea intenție – e treaba lui de ce, Dumnezeu să-l ierte!

    Și celibatul (monahismul) are la bază tot cele spuse de Sf Apostol Pavel*, stabilit la Sinodul VI (și Trulan) Ecumenic**. În esență ideea e: dacă omul (episcopul) are nevastă, este ‘forțat’ să aibe grijă de cele lumești (nevastă, copii) care să-l disturbe de la ‘grija’ de credincioși (de Biserică); evident Canonul nu prevede ca episcopul să înlocuiască grija de familie (nemaiavând) cu alte griji lumești (averea proprie, dezmățul și/sau patima în care zace).
    Grija Episcopului asupra chivernisirii averii Episcopiei NU contravine votului sărăciei dat de Episcop ca monah, așa cum nu contravenea nici Sf-ului Vasile cel Mare, care chivernisea multe mănăstiri, bolnițe (primele spitale) etc – deoarece nu chivernisește propria avere, ori votul neagonisirii (a sărăciei) nu anulează obligația fiecărui credincios de a chivernisii ‘ca pe cele ale lui Dumnezeu’ cele ce i se dau în mână spre chivernisire.
    __________
    *1 Corinteni
    Cap. 7
    32. Dar eu vreau ca voi să fiţi fără de grijă. Cel necăsătorit se îngrijeşte de cele ale Domnului, cum să placă Domnului.
    33. Cel ce s-a căsătorit se îngrijeşte de cele ale lumii, cum să placă femeii.
    ————
    **CANONUL 12 Trulan (EPISCOPII SĂ NU VIEŢUIASCĂ ÎMPREUNĂ CU SOŢIILE LOR)

    Încă şi acest lucru a venit la cunoştinţa noastră, că în Africa şi în Libia si în alte locuri, preaiubitorii de Dumnezeu înaintestatatorii (episcopii) de acolo nu se feresc de a vieţui împreună cu propriile lor soţii, chiar şi după hirotonia care a venit (s-a săvârşit) asupra lor, punând (prilejuind) potic­nire şi sminteală popoarelor(creştinilor). Aşadar, mare fiind râvna noas­tră ca toate să se facă spre folosul turmelor celor de sub mâna noastră, ni s-a părut ca în nici un chip să nu se întâmple de acum înainte un lucru ca acesta. Iar lucrul acesta îl spunem nu pentru răsturnarea (abrogarea) sau surparea celor ce au fost legiuite apostoleşte, ci purtând grija mântuirii şi a propăşirii spre mai bine a popoarelor şi pentru a nu se da (prilej) de vreo prihană împotriva stării preoţeşti. Căci zice dumnezeiescul apostol: toate spre mărirea (slava) lui Dumnezeu să le faceţi; fiţi nevătămători (fără sminteală) şi iudeilor şi păgânilor (elinilor) şi Bisericii lui Dumnezeu, precum şi eu plac tuturor (le fac pe plac, pe toţi îi mulţumesc)necăutând folosul meu, ci pe acela al celor mulţi, ca să se mântuiască; faceţi-vă ur­mători ai mei, precum şi eu al lui Hristos (I Cor. 10, 31-32; 11, 1).

    Iar dacă s-ar prinde cineva făcând un lucru ca acesta (adică ceea ce opreşte canonul), să se caterisească.

    Apreciază

  5. Barbat al unei singure femei socoteam a fi diaconul si preotul.episcopul preanchipuind pe Domnul se cuvine a fi fara femeie..! A depus un juramant si trebuoe sa il respecte ori sa se retraga daca nu il mai poate respecta.

    Apreciază

  6. Nu din acest motiv sunt astia gay ,ca nu au voie sa se casatoreasca . Iar in cazul episcopilor casatoriti din trecut nu vad nimic rau in asta e perfect ok .

    Apreciază

  7. Cautati pe http://www.apostoliconul.wordpress.com o carte despre doctrina apostoleasca si cum a fost reformat crestinismul in sec. IV, radical si contra Apostolilor. Apropo, erezia montanismului a fost impusa fortat in BO si clericii casatoriti au fost diacriminati pana azi. De pilda, Sf. Grigorie de Nisa, fratele Sf. Vasile cel Mare a fost cununat in 371 si in 372 hirotonit episcop, pentru ca ei nu erau de acord cu iudaizarea crestinismului si Sin 1 ecumenic, care adoptase celibatul fortat (erezia montanismului). Ambii, Sf. Ep. Grigorie si sotia lui Teosevia au decedat in anul 394. In sinaxar sau proolog se falsifica istoria lor si zice „a fost hieotonit episcop dupa moartea sotiei… Dupa moartea sotiei murise si el. Mare grija ca aceat iudeo-crestinism este falsificat DIN TEMELII. Cititi Apostoliconul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s