Vindecarea de la scaldatoarea Betesda

Hristos a înviat!

Evanghelia acestei Duminici ne întoarce înainte de momentul Învierii Domnului, la vindecarea slabanogului de la scaldatoarea Betesda.
În acea scaldatoare se spunea ca, din când în când, un înger al Domnului venea și tulbura apa, iar cine se arunca în apa dupa tulburarea ei, se vindeca de orice boala. Ca atare locul era plin de lume care aștepta acea ”tulburare” a apei, pentru a se putea vindeca.
Hristos întâlnește acolo un om bolnav, paralizat, care statea de multa vreme cu speranța vindecarii. Însa aceasta speranța parea deșarta în contextul în care, fiind paralizat pur și simplu nu avea cum sa se arunce singur în apele vindecatoare. Ar fi fost desigur, speranța ca unui om i se va face mila de el, dar între atâția oameni care așteptau vindecarea, nu se gasea niciun om. Și asta îi și spune slabanogul lui Hristos: ”Nu am om care sa ma arunce în scaldatoare”.
Logica vindecarilor de la Betesda era una concurentiala: exista periodic o sansa de care poate profita o singura persoana. Ca atare, ca în orice activitate concurențiala, nu mai exista loc de mila, ajutor, ci, in cel mai fericit caz de ….fair play. Slabanogul putera fi multumit ca nu este ”scos din joc”, ca nu este indepartat de rau/voitori de langa singura șansa a vindecarii sale.
O întrebare ar fi: dar de ce Dumnezeu îngaduia aceasta? De ce mai cobora un înger acolo, în apele Betesdei, daca prețul e atât de mare: oamenii fiind ispitiți sa își piarda umanitatea pentru a obține câte o vindecare?

Raspunsul este simplu: pentru ca la Betesda se puteau întâmpla doua lucruri.Ma întâi, câte un om, periodic, se vindeca de bolile sale și se putea întoarce la o viața normala, dând slava lui Dumnezeu, care l/a vindecat. Or când treci printr/un miracol, e greu sa mai crezi ca viața ta spirituala va fi una împietrita.
În al doilea rând tocmai din pricina atmosferei de acolo, în care așteptarea vindecarii trupești putea sa împietreasca dragostea de aproapele, exista o șansa extraordinara pentru cineva ca, ajutând un bolnav sa se vindece, sa se comporte si sa primeasca rasplata de om al lui Dumnezeu.
Și la pelerinajele din zilele noastre vedem oameni înghesuindu/se, având un comportament lipsit de iubire fața de aproapele, în care disperarea nevoii de a obține un har de la Dumnezeu, o vindecare de o suferința, îi face sa devina nesimțiți fața de nevoile aproapelui lor. Dar, ca și la Betesda, în mulțimile care se îmbulzesc sa pupe moaște, sa puna mâna pe ceva agheasma sau pe cine știe ce ”mir” miraculos, Dumnezeu așteapta sa vada oameni. Și în așteptarea aceasta, vindeca si câțiva sarmani bolnavi.

Scaldatoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s