Kosovo independent?

Circulă o bârfă cu parfum de credibilitate cum că Iohannis și Ponta au ajuns la un acord pe tema recunoașterii oficiale a statului Kosovo.
Bănuiesc că această decizie, dacă e adevărată, nu este luată de bună voie ci este impusă de către adevărații factori de decizie din politica românească: Bruxelles și Washington.

De altfel asistăm la o altă strategie proastă made in E.U.. Dorind să aplaneze criza mocnită din Balcani, UE va încerca să mituiască Albania, investind în Kosovo. Mai mult chiar, prin recunoașterea independenței Kosovo de către state care nu o făcuseră pănă acum, se încearcă- delicat- să se transmită un mesaj Tiranei: Albania Mare este o utopie imposibilă așa că nu vă faceți iluzii că regiunea Kosovo se va alipi Albaniei și deci… poate reduc presiunea făcută asupra Macedoniei.
Numai că genul acesta de politici nu va duce decât la subminarea oricărui proiect de stabilizare pentru Balcani.

Pentru că:
1. UE nu își permite să se extindă mai mult decât este acum. Iar prin recunoașterea independenței Kosovo se afirmă doar naționalismul albanez.
2. Tensiunile în Balcani vor crește- pentru că Serbia se va simți trădată și va renunța la orice proces de integrare european.
3. Albania, Kosovo: sunt….islam european. Și acolo unde UE și SUA își arată incompetența, își va arăta Turcia influența.
4. Grecia este o bombă nucleară economică pentru UE, care în loc să se întărească în Balcani, îl destabilizează.
5. România ar fi obligată să își tensioneze relațiile cu Serbia și să accepte un precedent periculos pentru ea, în contextul în care Ungaria ar putea susține un scenariu Kosovo în Harcov.
6. Susținerea pentru Kosovo este încă o dovadă a dublei măsuri a puterilor occidentale, având în vedere ce s-a întâmplat în Ucraina. Sau poate că….?

Cert este că se anunță o perioadă tot mai dificilă în Balcani. Iar România este iar în situația ingrată de a reprezenta interesele altora în loc să își vadă de propriile interese…..

desecrated-church-in-kosovo

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s