De asta nu ne place democraţia….

De asta nu place oamenilor democraţia- pentru că îi pune în situaţia aia dificilă de a alege şi de a fi traşi , măcar de propria lor conştiinţă, la răspundere pentru ceea ce au ales.
O dictatură e o scuză perfectă: îi delegi responsabilitatea dictatorului şi stai apoi bine merci cu viaţa ta.

Însă când e vorba de democraţie…..

O democraţie autentică este o oglindă a societăţii în care funcţionează această democraţie. Şi în România am avut o democraţie autentică.
E drept, nu ne place să ne uităm în oglindă şi să vedem că premierul şi-a plagiat doctoratul, deşi fiecare dintre noi ştie că şcolile şi universităţile româneşti sunt pline de plagiatori sau de idioţi fuduli- dintre care unii ar trebui sfătuiţi să plagieze (aşa ar mai citi şi ei ceva).
Ne revoltăm ipocrit când auzim de traficul de influenţă şi de corupţie, deşi întreaga societate funcţionează astfel şi fiecare cetăţean onest al României nu ar rata şansa să poată să eludeze o taxă, o birocraţie, o lege…
Votăm odată la 4 ani politicieni monstruoşi, pe care îi înjurăm în ziua imediat următoare, dar o facem pentru că ne e prea lene nu doar să ne implicăm în politică, ci să ne şi gândim măcar câteva ceasuri pentru a vedea ce oameni alegem sau am putea să alegem. Nu. Noi votăm pro sau contra lui Iliescu şi a lui Băsescu chiar şi când ne alegem primarii, consilierii locali, deputaţii, senatorii, etc.
Ne lăsăm manipulaţi de mass-media nu pentru că e presa rea- majoritatea jurnaliştilor sunt idioţi, nu ticăloşi- ci pentru că adorăm să fim minţiţi. Dovadă felul în care ne raportăm la propriul popor.
Poeţi de 15 ianuarie, monarhişti de 10 mai, anticomunişti de 23 august, creştini la tăiatul porcului, suntem de-a dreptul ofuscaţi că politicienii sunt la fel ca noi şi uităm că ….noi i-am ales.
În faţa reflecţiei deloc hidoase ci doar realiste a propriului chip, ne supărăm pe oglindă (i.e. democraţie) şi vrem justiţie.
O îmbrăcăm pe Codruţa Kovesi în recuzită de vlad ţepeş, ne împopoţionăm vocabularul cu vorbe mari: „justiţie” (deşi vorbim de procurori), „stat de drept” (deşi nu înţelegem din expresia asta nimic), „corupţi” (când „corupţii” ăia sunt după chipul şi asemănarea noastră- nu am cunoscut politician care să poată fi considerat „elită”) şi….delegăm responsabilitatea.
Fabricăm un ţap ispăşitor, nişte eroi şi dăm dracului de democraţie pentru că….ne plac mai mult poveştile, nu realitatea. Şi nimic nu e mai bun furnizor de basm decât o dictatură….

Peoples_Administration_Direct_Democracy_People_Power

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s