A fost Ceauşescu un idiot?

Am revăzut fragmente din diverse emisiuni de la începutul anilor 90 în care se făcea vorbire despre Ceauşescu. Imaginea era aceea a unui analfabet sfertodoct şi idiot. Şi mi-am şi adus aminte de isteria aceea post-revoluţionară, în care se scria numele lui Ceauşescu cu „c” mic, etc.
Păi dacă timp de 25 de ani un popor întreg a fost supus unui idiot, fără să facă cea mai serioasă opoziţie şi fără ca idiotul să folosească aparatul represiv al statului la capacitatea sa reală, atunci ce putem spune despre acel popor?
Vă puteţi da singuri răspunsul….
Adevărul este că Ceauşescu nu era prost. Desigur, era bâlbâit şi limitat ca univers intelectual- asta şi pentru că era un ţăran, tributar condiţiei sale sociale, dar era un ţăran deştept, capabil să înţeleagă foarte bine mai multe tipuri de mecanisme politice.
Mai întâi era vorba de foarte complicatul mecanism al structurilor de partid- cu luptele sale interne, cu cercurile sale de putere, cu liderii săi. Ceauşescu- un nimeni în istoria partidului, a îngenunchiat tot mecanismul partidului, alcătuit din grei care supravieţuiseră inclusiv epurărilor staliniste. Şi a transformat un partid care adunase în rândurile sale toată elita tehnică, birocratică şi intelectuală din România, în ….propriul buzunar.

Apoi era vorba de mecanismele statale. 25 de ani Ceauşescu a fost liderul de jure şi de facto al României, controlând şi ţinând statul atât de bine încât acesta nu doar că nu a colapsat, dar nu a părăsit mecanismele rămase de la Ceauşescu nici ani buni după împuşcarea acestuia.

În sfârşit, dar deloc în cele din urmă, Ceauşescu a fost un lider internaţional de primă anvergură. Iar acest fapt i se datorează aproape în exclusivitate.

Deci, departe de a fi vorba de un idiot, Ceauşescu a fost poate cea mai autentică expresie a ţăranului român: cu inteligenţa sa nativă, viclenia sa şi toate frustrările cumulate ce au avut apoi parte de o explozie megalomanică.
Nu îi lipsea nici dimensiunea creştină- acel creştinism superficial şi superstiţios al ţăranului mediu care nu merge la biserică (că e „treabă de babe”),dar nu ratează nicio „dezlegare” la peşte, un porc de Crăciun sau miel de Paşti….

Cât despre români, la 25 de ani după uciderea lui Ceauşescu, ar trebui să se întrebe cu toată sinceritatea ce ar fi fost dacă, în anii 80, s-ar fi găsit mâncare, cafea, ţigări străine, barurile de noapte ar fi fost deschise…noaptea, nu s-ar fi întrerupt curentul şi ar fi fost calorifele calde. Ah. Şi s-ar fi dat şi mai multe ore de „varietăţi” şi filme la televiziune- poate chiar şi un film erotic, o „Emanuelle”, din când în când….Ar mai fi fost atât de …anticomunişti? 🙂 Căci curajoşi ştim că nu au fost….

British Royalty, London, England, 1978, HRH Queen Elizabeth II with Romanian President Nicolae Ceausescu as they travel across London in the State Coach, Ceausescu, on a State visit, is the first Communist leader to be treated this way (Photo by Rolls Press/Popperfoto/Getty Images)
British Royalty, London, England, 1978, HRH Queen Elizabeth II with Romanian President Nicolae Ceausescu as they travel across London in the State Coach, Ceausescu, on a State visit, is the first Communist leader to be treated this way (Photo by Rolls Press/Popperfoto/Getty Images)

10 gânduri despre „A fost Ceauşescu un idiot?

 1. in 1778 Franta pierde colonile.Emigratia este blocata.In plina explozie demografica.Dupa o generatie -revolutie.!n 1966 legea decreteilor-explozie demografica-dupa o generatie revolutieAsta a fost tot restul e cancan

  Apreciază

 2. Bineînţeles că Ceauşescu a fost un idiot. S-a menţinut la putere prin inerţia creată de frica indusă generaţiilor mai vechi de teroarea stalinistă şi de convingerea că n-are rost să te revolţi împotriva comunismului, că vor interveni ruşii (vezi Ungaria 1956, Cehoslovacia 1968).
  Cînd nu s-a mai putut bizui pe ameninţarea latentă a ruşilor, datorită noii politici a lui Gorbaciov de neamestec în treburile interne ale altor ţări, regimul Ceauşescu a colapsat. Noi, generaţia decreţeilor, care nu învăţaserăm frica faţă de regim fiindcă nu suferiserăm represiunile staliniste, ştiam că putem spulbera regimul şi l-am spulberat.
  Regimul era extrem de şubred şi de aia s-a prăbuşit. Lasă propaganda din presă cu Securitatea atotputernică, care făcea imposibilă şi inutilă orice rezistenţă la dictatura Ceauşescu. O propagandă convenabilă pentru conştiinţa multor intelectuali români, care-şi justifică astfel lipsa de atitudine din perioada dictaturii. Securitatea, ca absolut orice în regimul comunist, funcţiona prost. Era un „tigru de hîrtie”, dacă-mi îngăduiţi metafora lui Mao.
  https://mariusmioc.wordpress.com/2009/07/11/securitatea-un-tigru-de-hirtie/

  Apreciază

 3. În regimul Ceaușescu am avut și bune și releși casă fim sinceri nici după 25 de ani ăștia nici măcar nu au putut să zugrăvească ce a construit Ceaușescu,aveam un loc de muncă asigurat,dacă te prindea fără muncă te trimetea la pușcărie,era o concordanță ître salari și prețuri,puteai să primești casă de la stat,cu chirie dar primeai,rechizitele școlare erau gratuite,serviciile sanitare la fel,rețete erau și gratuite și cu pltă indiferent cîte îți erau recomandate într-o lună,în sfîrșit nu mai le enumăr pe toate,erau și lipsuri pe care le suportam,greșala cea mai mare a lui Ceaușescu a fost în primul rînd că nu avea o bună comunicare.La sfîrșitul lui 89 sa constatat că nu mai aveam nicio datorie față de nimeni și acum suntem datori vînduți,îmi spunea cineva prin anii-90–91 că o să îl regretăm pe Ceaușescu și-l luam în derîdere,dar acum costat cu regret că avea dreptate,ar mai fi multe de spus dar nu mai au niciun sens,asta e DĂI DOAMNE ROMÂNULUI MINTEA CEA DE PE URMĂ.

  Apreciază

  1. Marian Neluţu, nu ştiu cum e prin satul tău, dar eu văd situaţia din Timişoara. S-au construit cartiere noi, de case frumoase nu de blocuri de garsoniere confort 3. Satul Giroc de la Sud şi satul Dumbrăviţa de la Nord s-au unit practic cu Timişoara prin cartierele astea nou construite. Ceauşescu n-ar fi fost capabil nici să zugrăvească cît s-a construit în ultimii 25 de ani!
   Posibil că pentru cîţiva proşti şi puturoşi viaţa e mai grea, dar asta nu e decît o altă dovadă că trăim într-o lume mai bună şi mai dreaptă.

   Apreciază

 4. Mai comentez o teză a distinsului autor, care ştie că românii n-au fost curajoşi.
  S-a ajuns la consens: Din tot Estul Europei singurii care n-au fost curajoşi au fost românii. Ungurii, cehii, slovacii, est-germanii, bulgarii, toţi au fost foarte curajoşi în lupta cu dictatura comunistă, întreaga lume îi admiră pentru asta (căderea zidului Berlinului şi acum mai provoacă orgasme). Numai românilor le-a lipsit curajul. Au fost numai vreo 1200 de morţi în decembrie 1989, adică dovadă limpede de lipsă de curaj, findcă se ştie: la mai puţin de 60000 de morţi nu se poate considera curaj. (probabil sirienii care fug din ţara lor se încadrează la sintagma „popor curajos”)
  În contrast de felul cum sînt privite lucrurile în România, să ne uităm la modul de abordare dintr-o ţară cu oameni curajoşi – Ungaria. Ţara asta are şi oameni politici adevăraţi, mult mai respectaţi peste hotare decît politicienii noştri vînaţi de DNA. Ce fel de discursuri ţine primministrul ungur Victor Orban apropo de istoria recentă a poporului său? Păi se laudă cu vitejia propriului popor: „în veacul 20 noi ungurii am scuturat de 3 ori jugul comunist – în 1919, 1956 şi 1990”.
  Nişte fragmente mai largi din discursul lui Victor Orban, pentru cei curioşi cum se ţine un discurs politic într-o ţară de oameni curajoşi:
  Victor Orban, discurs în amintirea revoluţiei maghiare din 1956: „Nu a fost lumea liberă cea care a învins comunismul ci popoarele Europei tînjind după independenţă şi libertate, care şi-au luat soarta în propriile mîini”
  https://mariusmioc.wordpress.com/2013/11/08/victor-orban-discurs-in-amintirea-revolutiei-maghiare-din-1956-nu-a-fost-lumea-libera-cea-care-a-invins-comunismul-ci-popoarele-europei-tinjind-dupa-independenta-si-libertate-care-si-au-luat-soar/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s