Să nu mai fim ipocriţi!

A găsit Antena 3 motiv să se supere pe Klaus Iohannis: că a îndrăznit să zâmbească la o săptămână după accidentul de la clubul Colectiv….

Ipocrizia asta telenovelistică pur şi simplu mă calcă pe nervi. Îmi pare rău de moartea acelor tineri de acum o săptămână, înţeleg, prin comparaţie cu suferinţa mea când am pierdut persoane dragi mie, suferinţa rudelor şi prietenilor lor.
Dar nu sunt trist, nu înţeleg de ce ar trebui să port doliu şi să fiu, personal, afectat de acest accident. Nu am plâns, nu am avut coşmaruri- cum se laudă mulţi, nu am simţit nimic mai mult decât, zic eu, o minimă şi decentă empatie faţă de cei care suferă pentru cei răposaţi.

Da. Am înţeles să mă rog pentru sufletele lor la rugăciunile mele zilnice în primele zile după eveniment.
Şi de ce ar trebui să fiu trist? De ce ar trebui să fiţi voi trişti? Mă refer la voi, cei care nu aveţi rude şi prieteni printre victime. De ce ar trebui să fie Klaus Iohannis trist? Sau Victor Ponta? Sau patriarhul Daniel?
Când ne mor părinţii, după doliul cuvenit viaţa merge mai departe. Nu rămânem trişti.

Cu toate acestea, nişte studiouri de televiziune pline de ipocriţi, o pseudo-societate civilă ipocrită, o clasă politică ipocrită, ne cere şi ne sancţionează dacă nu participăm la o piesă de teatru (de fapt ce teatru? e telenovelă latino-americană toată vremea) care pe mine cel puţin (şi sunt sigur că şi pe mulţi dintre voi) nu mă interesează.

Această ipocrizie merge mai departe: toate studiourile tv şi toţi politicienii privesc spre manifestaţia din stradă cu ipocrizie. Toţi ştiu că trei sferturi din doleanţele pieţei sunt fie tâmpenii crase de tot, fie banalităţi mai mult sau mai puţin stupizele.

BOR, după o reacţie primă decentă şi frumoasă- dar boicotată de mass-media şi prost înţeleasă de opinia publică- a trecut la ipocrizia soboarelor de preoţi şi ierarhi care nu contenesc cu rugăciuni frumos cântate pe acolo unde sunt şi cameramanii- doar, doar ipocrizia asta îi va ajuta.

Să nu fim ipocriţi. Ipocrizia generează în politică populismul, generează minciuna şi distruge sinceritatea- atât de necesară pentru o bună guvernare şi o bună înţelegere a societăţii.
Ipocrizia populistă ne aruncă în circul demagogiei. Ipocrizia ne obligă la reacţii politice atât de idioate, încât le plătim tot noi.

Ştiu, nu e tot timpul frumos adevărul. Poate că nu e niciodată- dacă ne uităm la ce se întâmplă în lume. Dar este tot timpul util. Pentru că adevărul oferă diagnosticul. Şi fără diagnostic nu putem să ne gândim la tratament.

Hai să nu mai fim ipocriţi! Vă rog….Daţi o şansă României, renunţând la ipocrizie şi….folosind Google măcar pentru a vă informa înainte de a vă apuca de discutat politică :).

smiley-face

Publicitate

2 gânduri despre „Să nu mai fim ipocriţi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s