„Spune-mi care e mai curat şi pe ăla îl voi vota”

„Spune-mi care e mai curat şi pe ăla îl voi vota”- asta pare a fi logica care au dominat alegerile din 2014 şi le vor domina pe cele din 2016.
Dar e o logică greşită….

În primul rând că alegerile din România nu sunt concursuri de frumuseţe şi nici nu cer electoratului să facă pe procurorul, poliţistul sau detectivul privat, pentru a vedea care e „curat” şi care nu dintre candidaţi.
Desigur, e un criteriu important acela al cazierului penal, al prezumţiilor de vinovăţie sau de nevinovăţie de la care pornim fiecare dintre noi.
Dar criteriul cheie este şi ar trebuie să fie competenţa şi, în cazul în care a mai guvernat, performanţa.

Trăim într-o perioadă în care manipulările sunt la ordinea zilei, în care mass-media, aceşti deformatori ai opiniei publice, stabileşte vinovăţii, nevinovăţii, subliniază fapte sau le umbreşte, după interese care ţin mai degrabă de relaţia financiară dintre politician şi jurnalist.
Trăim în vremea în care ni se induce pe toate căile ideea că în România există o instituţie quasi-divină, ale cărei opinii oficiale duhnesc a infailibilitate şi că ar trebui să ne închinăm toţi ei. Desigur, nu mă refer la BOR, ci la DNA.

Evident, e uşor vizibil faptul că DNA-ul acesta, deşi se tot cere independenţa justiţiei, are relaţii dubios de strânse cu autorităţile americane- care se şi laudă pe faţă despre cum fac ei ingerinţe în Parchetul românesc- pentru binele „statului de drept”, desigur.
La fel, e evident pentru orice om cu niţică logică că procurorii nu pot fi făcuţi sinonimi cu justiţia, fără ca asta să aibă consecinţe teribile pentru libertatea şi siguranţa tuturor cetăţenilor.
E evident, de asemenea că mult demonizatul concept de „corupţie” capătă sensuri tot mai largi şi tot mai vagi. Şi că multe cazuri, dacă le iei la bani mărunţi, sunt de un hilar agresiv- asta dacă nu am ţine cont de faptul că ele distrug cariere şi vieţi.
Să mai vorbim despre faptul că nu toţi cei chemaţi la DNA beneficiază de acelaşi tratament? Pentru unii se regizează spectacol cu jurnalişti, alţii trec pe acolo ca şi cum nu ar fi fost- ca nu cumva să le fie afectată imaginea publică.

Deci, cât e de greu să te trezeşti cu un dosar la DNA? Trebuie doar un procuror, sunt necesare nişte „suspiciuni întemeiate”, apoi eşti scos cu cătuşe pe uşa sediului cenuşiu-neogotic al DNA şi trimis pentru 24 de ore, o lună, trei luni,,,,, să te răcoreşti.
Sentinţa? Ce mai contează? Vine oricum prea târziu după ce cariera ta politică s-a sfârşit.

În sfârşit, ce vreau să spun este că „a fi curat” înseamnă în România doar a fi protejat de procurori şi de mass-media.

Atunci ce să căutăm la politicieni?
Competenţa.
Acesta ar fi şi sensul campaniilor electorale- să vedem competenţe.
Dar pentru a vedea competenţele sau incompetenţele diverşilor contracandidaţi, trebuie să ne eliberăm de ochelarii de cal puşi nouă de către mass-media.
Şi să ne mai şi informăm.

Vreţi jos comunismul? Nimic mai minunat. Vă asigur că sunt primul care e de acord cu dumneavoastră. Dar să arătaţi înainte că ştiţi ce e acela comunism, să demonstraţi că cel pe care îl suspectaţi este comunist şi atunci răsturnăm pe acei comunişti.
Dar înainte de orice, să nu uităm că ţara e ca o maşină, iar politicienii sunt şoferii şi mecanicii ei.
Şi aşa cum nu am angaja un şofer care nu are carnet de conducere, sau abia l-a luat, după al 100-lea examen, doar pentru că pare „băiat bun”, tot la fel nu ar trebui să ne angajăm politicieni afoni în ale politicii.
Căci politica nu e doar mecanică- deşi este şi o mecanică- a bunei funcţionări a statului şi societăţii. Este şi o artă.

646x404

Publicitate

Un gând despre „„Spune-mi care e mai curat şi pe ăla îl voi vota”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s