Actuala clasă politică e compromisă. Ce este de făcut?

E un adevăr teribil, rostit şi simţit în ultimul an, şi mai ales în ultima lună de mişcări sociale şi reacţii politice- actuala clasă politică este depăşită.
Cu excepţia câtorva politicieni- care au intuit foarte bine criza democratică (şi aici doresc să menţionez numele lui Călin Popescu Tăriceanu şi al lui Daniel Barbu) sau au avut instinctul şi curajul politic de a specula momentul, căci oricum nu mai au ce pierde (şi mă gândesc aici la Traian Băsescu), clasa politică românească a arătat deplină impotenţă.
Mai nimeni dintre actualii politicieni, într-o societate normală, nu ar mai avea ce să caute în politică. Pentru că, pur şi simplu, nu se pricep la politică.
Politica este arta guvernării. E o artă care presupune multă inteligenţă, suficientă cultură, mlădierea oţelului, dar şi forţa lui, capacitate de negociere, un pachet de valori de la care nu abdici şi ….un strop de patriotism.
Ultimele săptămâni ne-au arătat că – exceptând câteva voci izolate, nu poţi spera de la clasa politică actuală să se înalţe la măsura aşteptărilor.
Dar „măsura aşteptărilor” cui?
Măsura aşteptărilor timpului pe care îl trăim.
În democraţie există o mare tentaţie- aceea de a construi carierele politice pe măsura aşteptărilor electoratului. Însă o astfel de idee e esenţialmente greşită- în politică e ca în viaţă: nu turma trebuie să conducă păstorul ci păstorul trebuie să conducă turma.
Politicianului i se cere să aibă o privire de ansamblu- să încerce să înţeleagă tot tabloul, nu doar pata de culoare a micilor (sau marilor) sale ambiţii politice.
Şi, mai ales, să acţioneze ţinând cont de întreaga perspectivă.
Actuala clasă politică a dat faliment… Eşecul ei a fost multiplu şi are, evident , cauze multiple.
Unul dintre ele este lipsa unei societăţi civile democratice.
Avem ong-uri care sunt dependente de diverse programe ideologice, dar nu avem ong-uri care să fie racordate la agenda reală a societăţii româneşti.
Avem o intelectualitate care atunci când reuşeşte să iasă din ghetto-ul nouăzecist al curţii de la GDS, nu se poate articula decât în termenii unei stângi radicale de mult fumate.
Avem o Biserică puternică ca impact demografic, dar fără busolă şi într-o criză identitară pe care refuză să o rezolve din raţiuni de meschină oportunitate.
Avem o mass-media care din formator de opinie, se lasă dusă de curentul opiniei publice, din raţiuni de rating.
O altă problemă, gravă, este cea a corupţiei.
În sfârşit, cea mai gravă problemă este cea a lipsei de maturitate a clasei politice. La 25 de ani de democraţie, numărul politicienilor care şi-au făcut din politică o carieră, e în scădere, nu în creştere. Iar mult aplaudata”înnoire a clasei politice” nu e neapărat sănătoasă, dacă la fiecare 4 ani ai câte o majoritate parlamentară căreia îi ia un an să înveţe unde sunt toaletele, unde sunt sălile de comisie, unde e plenul, etc.
Ok. Clasa politică e compromisă. Dar….ce punem în loc?
Nimic bun, atâta timp cât nu avem o societate civilă şi o intelectualitate care să poată să genereze o clasă politică firească.
Acum există un val de simpatie şi de aşteptare faţă de aşa-numiţii tehnocraţi. Însă un guvern „tehnocrat” nu este niciodată o soluţie democratică- este o soluţie momentană şi de criză.
Acest lucru este şi mai curios-România nu este în criză, nici economică, nici politică, nici socială.
Atunci de ce avem nevoie de o formulă „tehnocrată”?De ce clasa politică a fost convinsă să o accepte?
Pentru că au ieşit câteva zeci de mii de oameni în stradă, ca să ceară diverse şi variate lucruri, iar preşedintele pretinde că le-a înţeles în direcţia aceasta- a nevoii de guvern tehnocrat? Nu suntem copii să credem aşa ceva….
Contextul este însă mult mai grav şi mai delicat.
Să ne uităm în afara graniţelor:
Uniunea Europeană este în vrie. Marile alianţe se schimbă peste noapte, Invazia islamică este în plină desfăşurare şi primele bombe s-au detonat deja.
Rusia a devenit principalul actor regional, în timp ce SUA este în defensivă (îşi imagina cineva aşa ceva acum un an de zile, doar?). S-ar putea să decontăm inclusiv isteria rusofobă de acum câteva luni.
Deci jocurile sunt mult mai complicate decât par. Soluţia „tehnocrată” Ciolos asigură o guvernare stabilită pe doi piloni- UE şi Soros. Declinul relaţiilor cu SUA este mai mult decât evident, Gândiţi-vă şi la faptul că nu ne mai facem un acord cu FMI-ul- instrumentul economic al SUA în politica externă.
Va fi aşa şi peste un an? Faptul că ne-am procurat un „pilot automat” de la Bruxelles e bine, în contextul în care lumea se frământă atât de puternic şi chiar UE nu mai pare interesată de formula actuală de funcţionare?
Oare nu riscăm ca din stat membru al UE să ajungem „stat membru de viteza a doua” al Uniunii, însă cu executivul în mâinile Bruxelles-ului?
Nu ar fi fost necesară o guvernare independentă și mai ales inteligentă?
Acum însă să ne uităm în interiorul țării.
Atrag atenția asupra a patru aspecte:
– o mare parte a societății urăște pe politicieni;
– o mare parte a societății nu are habar de utilitatea Parlamentului;
– se tot vorbește de societate civilă, dar când dai strigarea, avem aceleași chipuri și nume- care pot fi suspectate de orice, numai că sunt racordate la agenda publică a societății românești, nu;
– Biserica Ortodoxă română- singura care ar putea prin forța sa să fie actorul principal al schimbării în bine, este supusă unei campanii agresive, coerente și foarte bine puse la punct, de denigrare.
Ce este de făcut?
Să eliberăm cât mai putem și ce mai putem din societatea civilă, să apărăm Biserica (cerându-i în același timp să își asume răspunderile civice ce îi revin) și să salvăm Parlamentul- inclusiv prin a nu vota din nou actuala garnitură de politicieni.
Eu m-am apucat deja de treabă, scriind aici, construind aici o comunitate virtuală, dar mai autentică ca societate civilă decât așa-numitul grup de dialog social (GDS).teodor_atanasiu_e_destul_greu_faci_majoritate_parlamentara_fara_traseisti_politici

Publicitate

Un gând despre „Actuala clasă politică e compromisă. Ce este de făcut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s