O notă teologico-politică pentru discuţiile despre Islam şi Creştinism

În lume există o singură ţară creştină- Statul Vatican.
Restul ţărilor locuite în majoritate de creştini sunt state care îmbrăţişează un pachet de valori explicit seculare, democratice şi liberale, care presupun separarea Bisericii de Stat şi chiar a religiei de societate.
De asemenea. în majoritatea zdrobitoare a ţărilor cu majorităţi creştine, implicarea politică a creştinilor de pe poziţii confesionale este foarte redusă. Practic nu avem niciun partid european care să se revendice explicit de la Creştinism.
Fosta creştin-democraţie a renunţat de mult timp la amprenta sa confesională, care nu o mai reprezenta, numindu-se acum, doctrină populară.
Nici în CDU- CSU german, nu mai e creştin decât numele. Şi e posibil să auzim la diverse dezbateri despre „creştin democraţie islamică”.
Într-o bună parte a ţărilor locuite de o majoritate islamică, avem regimuri explicit islamice- care se revendică şi aplică legea islamică). Ţările cu majorităţi musulmane care, după decolonizare, sau după prăbuşirea Imperiului Otoman, au adoptat regimuri seculare, se confruntă cu o foarte puternică opoziţie politică din partea unor partide şi organizaţii islamice care vor să impună Islamul ca sistem politic.
Dacă Creştinismul a renunţat încă din Evul Mediu timpuriu la orice posibilă iluzie teocratică, preferând coabitarea în diverse forme cu puterea seculară, Islamul este şi un proiect teologico-social şi teologico-politic care presupune teocraţie.
Aceste considerente teologico-politice sunt necesare de la bun început pentru a înţelege că nu putem face uşor comparaţii între Creştinism şi Islam.

Un gând despre „O notă teologico-politică pentru discuţiile despre Islam şi Creştinism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s