Despre un VIP religios din România

Cum vorbesc cu cineva despre un VIP religios- nu vă dau nume, dar vă prindeţi voi despre cine vorbesc- primesc, aproape constant, următoarele replici: „e un mare teolog”, ” un mare om de cultură”, „e subtil intelectual”.
Sincer, nu am avut ocazia să stau cu acest VIP de vorbă, „faţă către faţă”. Dar îi ascult predicile, îi urmăresc ieşirile în public, încerc- pentru că sunt grabnic ucigaşe de orice pasiune şi curiozitate- să îi citesc scrierile.
Omul este fad ca un cartof crud. Nu spune nimic care măcar să sugereze nu subtilităţi teologice şi intelectuale ci măcar vreo predispoziţie vagă a prea fericirii sale faţă de cultură şi teologie.
Îl pot suspecta doar de plictiseală şi ateism resemnat.
Al doilea mit care îi este asociat este acela că e un bun administrator economic. Dacă a trimite scrisori către primării şi consilii judeţene pentru a cere bani pentru proiectele tale şi a impune biruri subordonaţilor este semn de bun management, atunci cred că oricine în ţara asta e bun manager- doar să aibă de unde să cerşească şi pe cine să ….”biruiască”.
Negustorie? Cumpăraţi dumneavoastră ceva de la magazine care se „brenduiesc” cu nume gen: „Bob de rouă” sau „Bucuria pelerinului”.
Sau încercaţi să trataţi serios un loc pe care VIP-ul nostru încearcă să îl promoveze sub numele de „Colina bucuriei”…. Şi nu, nu e vorba de vreun „orăşel al copiilor” pentru preşcolari….
Biserica Ortodoxă română trebuie să poarte în vremurile acestea o cruce grea. Şi ea nu este cea pusă pe umeri de ASUR, de Cernea şi alţii, eiudesm fariane. Nu. Crucea BOR-ului e chiar VIP-ul nostru….Grea cruce- mântuitoare pentru cei care o vor suporta până la capăt.
108129input_file3071200
Publicitate

Un gând despre „Despre un VIP religios din România

 1. Domnu’ Bogdan,
  Cine a avut sarcina alegerii… „VIP”-ului a stiut ce face.
  Biserica nu promoveaza democratia – nu e cuviincios sa ne lasam purtati de formalism.
  Retinerea aparitiilor publice cu discursuri si talk-show-uri nu atrage – in compensare – o insatisfactie rezonabila ci declanseaza reflexul unei perceptii „prin asemanare” ceea ce face parte din asocierea cognitiva, rezultat al sugestionarii prin repetitie.
  Nu este necesar si nici de dorit ca vorba sa ne incante iar faptele sa lase de dorit.
  Sa nu uitam ca s-a opus spurcarii concrptului de „casatorie”, ca a promovat credinta stramoseasca in scoala, … si cate ne-laudate si bune a facut.
  Cum bine spuneati – Biserica nu trebuie sa fie „ca lumea”, tot asa VIP-ul BOR nu trebuie sa fie VIP mediatic.
  Calugar chemat la purtare de cruce – intai statator – nu poate fi pus „in cantar” cu bogatii, faimosii si cei care infricoseaza.
  ––
  Chiar ne-numit, desi aratat in fotografie…. criticarea – opinarea despre un Preot face ca pacatele sale sa fie usurate de cel care se exprima. Critica si opinia reprezinta concluzii ale propriei JUDECATI.
  Nu sint parte a simtamintelor – „imi place” sau nu, „imi doresc” sau nu…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s