Ce este totalitarismul?

Totalitarismul- acea ambiţie de a controla şi reglementa politic orice aspect al vieţii omului.
În totalitarism statul se bagă peste tot. Şi chiar peste tot- nu e nicio exagerare. Există inclusiv reglementări standard cu privire la hârtia igienică. Nu orice tip de hârtie igienică este permis într-o societate al cărei stat are o mentalitate totalitară.
Şi acolo unde se bagă statul, nu doar că dispare libertatea, dar rămâne şi altceva pe lângă reglementare- o taxă, o acciză, ceva birocraţie.
Marea iluzieeste aceea pe care ne-o facem când credem că totalitarismul este o chestiune de Coreea de Nord, URSS, Germania nazistă sau Italia fascistă.
În fapt, virusul totalitarismului este purtat latent de orice stat, oricât de liberal făgăduieşte acesta că ar fi.
Unele totalitarisme sunt „cinstite”- se manifestă de la bun început pe faţă. Altele, mai perfide, dezvoltă, aparent ilogic, dar în fapt este multă coerenţă perversă în „ilogica” aceea, o aptitudine în a sugruma mici şi mărunte libertăţi vorbind tot timpul de pe poziţia de apărătoare ale marilor libertăţi.
Ba chiar răstoarnă orice aşteptări- cum ar fi acele totalitarisme care interzic fumatul de tabac, dar permit consumul de droguri uşoare. Ilogic, o să spuneţi? Deloc. Un drogat e mai tot timpul mai uşor de manipulat decât un fumător. Fie şi că reuşeşti, mult mai uşor, să îl faci dependent nu doar de drog, ci şi de statul social.
Şi aşa, din mică libertate sugrumată în mică libertate sugrumată, se trezeşte cetăţeanul într-o dimineaţă că viaţa sa este perfect controlată de Big Brother.
El a reglementat totul pentru tine- ce mănânci, cum te îmbraci, ce vezi la televizor, ce vezi pe net, ce medicamente trebuie să iei,, ce să crezi, ce să nu crezi, ce să respecţi, ce să dispreţuieşti, ce să simţi. De ce credeţi că trecem period prin isterii colective, în care trebuie- o ţară întreagă- să învăţăm să bocim pentru că tragedia transmisă la tv trebuie considerată „tragedia supremă”? Să fi pus naiba pe cineva să nu fie marcat profund de accidentul de la clubul Colectiv. Mai ales dacă era persoană publică…..
Se întreba cineva, pe bună dreptate, cu ce drept şi pe ce logică poate legifera cineva care este numărul de câini permişi într-o stână? E simplu- pentru că statul totalitar trebuie să legifereze tot ce se poate legifera.
Un spaţiu neumplut de legiuitor, este inadmisibil în logica totalitară.
Ah, şi să nu credeţi că vorbesc de statul român- el este o realitate tot mai transparentă, ce se pierde tot mai mult în universul totalitar emanat de Bruxelles.. Vorbesc de Uniunea Europeană, aici.
drawing on paper by Laurie Lipton
drawing on paper by Laurie Lipton
Publicitate

Un gând despre „Ce este totalitarismul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s