Nu ecumenism, dar să avem ecumenie

Eu sunt de acord cu cei mai hard dintre ortodocşi şi dintre catolici- ecumenismul este rău. Ecumenismul, aşa cum este el înţeles oficial, este o pan-erezie în cele mai serioase încercări ale sale şi o masturbare intelectuală cu ifose teologice în cele mai neserioase demersuri ale sale.
Dar se mănâncă un caviar, se bea un vin bun, se obţin burse şi granturi….
Dar dincolo de aceasta sunt două probleme grave: lipsa de unitate a creştinilor este o rană pentru care vom răspunde la Judecata finală. Şi niciun om care are conştiinţa credinţei şi care se străduie să înţeleagă în ce crede- nu mă refer la purtătorii de ochelari de cal „duhovniceşti”- nu poate să nu resimtă această lipsă a unităţii.
A doua problemă este aceea că această lipsă a unităţii este speculată de duşmanii lui Hristos, pentru a întoarce fraţii, unii împotriva celorlalţi.
Şi ne-a fost dat să vedem lipsă de dragoste, de solidaritate, de emaptie între creştini. Aşa cum am văzut chiar şi ură între fraţi.
De aceea, în ciuda ecumenismului de care vorbeam mai sus- o prostie anti-teologică şi pan-eretică, dar din pricina celor două probleme grave, trebuie să colaborăm.
Timpurile „se strâng”, prigoana împotriva creştinilor a început în multe locuri şi stă să înceapă peste tot.
Nu avem altă soluţie decât să colaborăm pentru a mărturisi pe Hristos şi pentru a putea să supravieţuim.
Nu să ne unim, nici să ne apucăm să cădem în sincretisme religioase, ci să suspendăm, până la sfârşitul acestor tribulaţii care stau să înceapă, aroganţele confesionale şi polemicile nesfârşite pe teme pe care majoritatea nici nu le mai înţelege.
Mai ales că niciunuia dintre noi nu ni se va cere să mărturisim în faţa stăpânitorului acestei lumi vreo subtilitate teologică- dacă în Mântuitorul sunt două firi şi două voinţe sau doar câte una- ci va trebui să apărăm nişte valori comune, biblice şi evanghelice şi să afirmăm credinţa că Hristos a înviat şi asta e cam tot ce contează cu adevărat.

Acesta nu e ecumenism, ci ecumenie- conştiinţa că stăm într-o casă comună, care are ca piatră în colţul unghiului pe Hristos.

unnamed-2_0

2 gânduri despre „Nu ecumenism, dar să avem ecumenie

 1. La Multi Ani! cu sanatate si bucurii, impreuna cu familia si cu toti cei care va sint „aproape”!
  ––––
  Spuneti „lipsa de unitate a creştinilor ” si gandul face la noi, la romani care avem fiecare o coroana nevazuta de „buric al pamantului”….
  Mai zboara gandul si la dezbaterile lipsite de prietenie fata de rusi, bulgari, sarbi… si ne-dogmatic prietenoase cu armenii, egiptenii [copti]…
  Asta se intampla cand privesc si eu cam unde ara fi crestinii – cei care urmeaza laui Hristos, Capul Bisericii.
  Daca insa cineva numeste crestin pe eretici – papistasi si sectantii protestanti si neo-protestanti precum si pe toti ratacitii care invoca numirea de „credtin”, folosesc ceva din textele evenghelice… in special prin Americi (probabil si prin alte parti) atunci apare o problema: cu sau fara Hristos.
  Adica doar crestin sau ne-crestin.
  Stim ca este UN ADEVAR si observam ca este neterminat numarul de minciuni care sint promovate drept adevar altfel spus.
  Poti fi „diplomat” dar nu ecumenist si asta nu are legatura cu „unirea” si nici cu Dumnezeu ci doar cu relatiile externe, relatii inter-organizationale, inter-umane; asa, ca sa nu ne dusmanim.
  Dar nu putem spurca Dreapta Credinta si nici huli pe Dumnezeu – Sfantul Duh.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s