Unde e lege, nu-i tocmeală. Unde e democraţie, e tocmeală

În discuţiile cu privire la cazul răpirii copiilor familiei Bodnariu de către autorităţile norvegiene, s-a vehiculat foarte mult o idee:
Legea e lege şi trebuie respectată.
Acest principiu, aparent benign, este constituţia nescrisă a oricărei societăţi totalitare: ai o lege? respect-o, nu o discuta.
Cele mai mari nedreptăţi din istorie s-au făcut sub acoperirea unor legi ticăloase, criminale, liberticide. Gulagul s-a făcut cu legea în mână. Holocaustul a fost perfect legal. Coreea de Nord este un model de stat de drept- unde viaţa este strict reglementată şi respectul şi frica faţă de lege şi de justiţie al cetăţenilor nord-coreeni, ar trebui să îi facă invidioşi pe adulatorii DNA-ului de pe la noi.
O altă replică este următoarea:
De ce au ales să locuiască în Norvegia dacă ştiau că legislaţia este aşa?
E simplu. Doamna Ruth Bodnariu este norvegiancă. Şi….câţi dintre voi, cetăţeni români, cunoaşteţi toată legislaţia României? Sau, când aţi plecat în Itala, Spania, UK, Irlanda sau Franţa, nu o să îmi spuneţi că printre cărţile de căpătâi v-au fost codurile legislative ale ţărilor respective. Este un exces de legiuire în întreaga Europă, nu doar în România.
Şi această legislaţie- care vine în valuri-valuri şi se modifică într-un ritm uluitor de alert nu doar că ne conduce vieţile, dar erodează libertăţile aşa cum apa erodează hârtia.
Ne paşte un nou totalitarism- a început deja- iar cea mai periculoasă atitudine în faţa lui este să adoptăm proverbul:
„Unde e lege, nu-i tocmeală”
Esenţa democraţiei şi a libertăţii civice a fost, este şi va fi tot timpul „tocmeala”, negocierea, dialogul susţinut. Esenţa oricărei dictaturi este legea.
Minions
Publicitate

5 gânduri despre „Unde e lege, nu-i tocmeală. Unde e democraţie, e tocmeală

  1. Statul norvegian are dreptul sa isi aplice legile, la fel cum cetatenii norvegieni au dreptul sa protesteze si sa ceara schimbarea acelor legi. Ultima oare cand am verificat, Norvegia nu era dictatura sau stat totalitar, deci majoritatea sustine aceste legi (exagerate, dupa parerea mea, dar cine sunt eu ca sa ma bag in legile lor?).

    In cazul familiei Bodnariu, a fost multa dezinformare (la inceput s-a insistat pe latura religioasa si s-a promovat cazul pe ideea ca norvegienii rai nu tolereaza crestinismul, ceea ce a fost o dezinformare nesimtita) si multa simplificare a cazului. Eu sincer nu am o parere bine conturata pentru ca n-am suficiente informatii, dar mi se pare penibil sa iesi sa protestezi pentru familia Bodnariu in cazul in care nu esti norvegian.

    Apreciază

    1. si sa nu uitam ca fam Botnariu nu-si trecuse la nici un copil cetatenia romana. Romaniei spusesera adio..Asta cetatean roman cu dragoste de tara si de origini…au cerut cetatewnia romana la copii dupa ce le-au fost luati, sa lupte statul roman pentru recuperarea lor.Iar statul roman le-a acordat cetatenie in regim de urgenta…Articolul e penibil.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s