Cine are nevoie de domnul Alexandru Florian?

Cine îl ţine pe domnul Alexandru Florian în fruntea Institutului Wiesel?
Nu mă întreb de ce stă domnia sa- la aproape 7000 de lei leafă pe lună, cine nu ar sta?
Însă problema cu domnul Florian este alta- că domnia sa nu stă să îşi mănânce liniştit sinecura. Nu. Domnia sa şi-a creat un job secundar- acela de a provoca. Şi nu a provoca orice, ci….antisemitism.
Domnul Florian este evreu. Dar nu după credinţă- el fiind ateu (este şi autorul unui op de ateism ştiinţific, „Cunoaşterea ştiinţifică şi apusul zeilor”, lucrare pe care, din modestie epistemică, se pare că nu o mai menţionează în bibliografia sa extinsă).
Dar cu toate acestea, domnul Florian a primit misiunea de a păstori- cu autoritate guvernamentală, pacea dintre români şi foarte minoritarii evrei, probabil în virtutea apartenenţei sale etnice- nu şi culturale, lucru care e destul de strâmb, între noi fie vorba.
E ca şi cum i s-ar propune domnului Ludovic Orban să devină preşedintele UDMR pentru că îl cheamă….Orban.
Asta e….Nu s-a găsit sinecură pe ateism ştiinţific, i s-a dat una pe antisemitism ştiinţific….
Partea dramatică este alta: pe unde apare domnul Florian, apare antisemitismul. Pentru că pe de o parte, domnul Florian are o privire atât de ageră încât vede fascism, nazism, legionarism şi antisemitism până şi la o lăcustă (nu e verde? Legionară, deci) sau la urşi (îs bruni, deci nazişti).
Pe de altă parte, are un talent uluitor să facă atâta scandal în jurul lăcustelor legionare, şi într-un mod atât de antipatic, încât efectul pervers este acela că oameni de bună credinţă ajung să nutrească deloc ok sentimente antisemite doar din cauză de domnul Florian.
Sincer, la ce personalitate are domnul Florian, l-aş propune preşedinte al unui Institut pentru Promovarea Ateismului. Ba chiar cu un salariu mai mare. Sunt sigur că domnul Florian va dezvolta cele mai profunde sentimente religioase în rândurile acestui popor.
Dar până la asta, întrebarea rămâne: cine îl ţine pe domnul Florian în funcţie? Comunitatea evreiască? Statul Israel? Puţin probabil- antisemitismul e o problemă, din păcate, de toate zilele, ca să mai trebuiască şi un provocator de antisemitism…..
Probabil că doar nişte antisemiţi au nevoie de domnul Florian şi de institutul domniei sale…..
images
Publicitate

2 gânduri despre „Cine are nevoie de domnul Alexandru Florian?

  1. As prefera sa precizati concret ce va deranjeaza la domnul Florian, in afara salariului consistent si a acceselor sale de zel in cautarea antisemitismului in tara lui Papura voda. Pentru ca dupa cum il prezentati, ca pe un Don Quixote bineintentionat dar neindemanatic, aproape ca-l faceti simpatic, in timp ce omul pare hotarat sa darame valori culturale si spirituale romanesti pe baza simpatiilor nationaliste ale acestora, chiar daca au fost renegate ulterior. Iar aceasta abordare zeflemitoare ar putea avea si ea acel efect pervers pe care-l mentionati, dar in sens contrar…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s