Miercurea Cenuşii

Astăzi catolicii de rit latin intră în Postul Mare. Este Miercurea Cenuşii- zi specială de pocăinţă.
E un bun prilej pentru toţi să ne gândim la starea noastră de păcat şi la mila lui Dumnezeu, să ne cercetăm minţile şi sufletele şi să vedem ce putem face mai departe pentru mântuirea noastră.
„Obsesia” mea este cea a unei credinţe cât mai corecte- căci doar pocăinţa care se face pe o doctrină sănătoasă, poate genera o morală sănătoasă.
E o tentaţie mare să crezi că e suficient să fii „om bun”. Da. Credinţa fără fapte, moartă este, dar nici faptele fără credinţă nu sunt mai vii. Mai ales că ştim toţi că nu tot ce pare o „faptă bună” şi este ca atare. Iar drumul spre iad e podit cu bune intenţii.
O credinţă creştină cât mai corectă?
O credinţă care are încredere în Dumnezeu şi nu în oameni, o credinţă care nu are loc, nu lasă loc de resturi.
Ieri am tot „polemizat” pe tema idolatrizării „ştiinţei” şi consecinţelor ei. Am văzut roadele acestei idolatrizări: oameni mai mulţi, mai sănătoşi, mai frumoşi, mai high tech dar mai puţin umani.
De aceea e necesară reconvertirea- reaşezarea noastră pe temeliile credinţei adevărate. Iar o credinţă adevărată este o credinţă curajoasă- care are încredere în Dumnezeu şi nu relativizează pe Dumnezeu ca să dea bine şi cu „ştiinţa” oamenilor.
Sunt creaţionist. Dar mulţi sunteţi creaţionişti.
Însă eu sunt creaţionist biblic: cred că Dumnezeu a făcut lumea aşa cum spune Scriptura, nu altfel. Câţi îşi asumă, curajos, credinţa asta?
Dorinţa de a împăca „şi capra, şi varza”, de a fi „rezonabili” acceptând un amestec între ce spune Dumnezeu şi ce spune ştiinţa, nu ajută nici credinţa, nici ştiinţa.
A crede, presupune a ţine cont de roadele credinţei. Cred creştineşte pentru că văd roadele Creştinismului şi ele îmi dau încrederea în credinţa mea.
Nu cred în teoriile evoluţioniste sau creaţionisto-evoluţioniste, pentru că văd roadele lor (comunismul, nazismul, cultura morţii- avorturi, eutanasii, etc).
În sfârşit….. Să ne (re)convertim, că se apropie Împărăţia lui Dumnezeu. Şi ziua asta e bună ca oricare alta. Dar pentru catolici e un pic mai bună 😉
2687902017

Un gând despre „Miercurea Cenuşii

 1. Sfântului Ciprian al Cartaginei explică de ce este imposibilă mântuirea în afara Bisericii Ortodoxe :
  „ Asemenea oameni (cei născuţi în erezie), chiar dacă au fost ucişi în numele credinţei lor, nu-şi vor spăla nici cu sânge greşelile lor. Vina dezbinării e gravă, de neiertat, şi suferinţa n-o poate purifica.
  Nu poate fi martir cel ce nu este cu Biserica. (…)
  Nu pot rămâne cu Dumnezeu cei ce nu vor să fie uniți cu Biserica lui Dumnezeu.
  Chiar dacă vor arde pe rug sau vor fi daţi fiarelor sălbatice, aceea nu va fi coroana credinţei, ci pedeapsa trădării, şi nu sfârşitul glorios al celui cu virtute religioasă, ci moartea din disperare.
  Unul ca aceştia poate fi ucis, dar nu poate fi încoronat.
  Mărturiseşte că e creştin, ca şi diavolul care adesea minte că e Hristos, căci Însuşi Domnul ne atrage luarea-aminte şi zice: «Mulţi vor veni în numele Meu spunând: Eu sunt Hristos, şi pe mulţi vor înşela.»
  După cum el nu e Hristos, chiar dacă înşeală cu numele, la fel nu poate fi creştin cine nu rămâne în Evanghelia lui Hristos şi a adevăratei credinţe ”
  ––––––––––––––––––––––––
  CRESTIN = DOAR ORTODOX
  Ortodoxia nu e un nume sau o porecla, este o stare si-un adevar, iar expresia „BISERICA ORTODOXA” nu e un nume si un prenume, ESTE CHIAR SFANTA BISERICA!
  gr. ορθο (ortho – drept, corect)
  și
  δοξα (doxa – slava, slăvire) = credinta dreapta / dreptslavitoare / dreptmaritoare

  Asadar, Biserica Ortodoxa este singura Biserica a lui Hristos-Dumnezeu.
  Biserica Ortodoxa mai poate fi numita si:
  – Sfanta Biserica,
  – Biserica Apostoleasca,
  – Biserica Soborniceasca,
  – Biserica Adevarului-Hristos,
  – Biserica Cea Una a Adevarului,
  – Biserica Dumnezeiasca,
  – Biserica Mantuitoare,
  – Biserica Harului Sfantului Duh-Dumnezeu,
  – Biserica cu Sfinte Taine,
  – Biserica Sfintilor Parinti,
  – Biserica Dreptmaritoare a Rasaritului,
  – Biserica Dreptei Credinte,
  – Biserica Dreptslavitoare Rasariteana,
  – Biserica Pravoslavnica,
  – Singura Mireasa a lui Hristos-Dumnezeu
  – sau Biserica Sfanta a Crestinatatii.
  ––––––––––––––––––––––––
  Sf. Marcu al Efesului: „…Preoţii catolici nu sunt preoţi, fiind sub incidenţa hotărârilor canonice ale sinoadelor ecumenice. „Episcopii voştri [ai latinilor] şi clericii nu mai sunt nici episcopi, nici clerici, fiind caterisiţi de atâtea şi asemenea sinoade, iar mirenii sunt sub anatemă şi afurisenie” (349 – Despre adăugirea din Simbolul de credinţă, PO 17, p. 282).”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s