Îngeri sau demoni

E o boală a noastră: dintr-un elan greu explicabil, reuşim mai tot timpul să aruncăm şi copilul cu apa din scăldătoare.
Sau după caz, să păstrăm apa din scăldătoare cu acelaşi drag cu care păstrăm copilul.
E o pasiune quasi-religioasă şi categoric suspectă de idolatrie care mână pe mulţi români să penduleze agresiv între adulare şi demonizare.
Îndrăzneşte să spui că avva Iustin Pârvu, deşi un om de mare duhovnicie şi incontestabil de o sfinţenie pe care niciunul dintre noi nu o vom atinge, a spus şi prostii, unele dintre ele agresive, a făcut şi greşeli, a avut opţiuni politice necreştine. Imediat se vor găsi oameni care să te afurisească, anatemizeze şi să te lege cu toate blestemele patristice şi nepatristice de le vor veni la gură.
La fel şi cei hotărâţi să refuze orice virtute Avvei care a fost legionar, te vor privi cu suspiciune pentru că ai spus că omul are o incontestabilă şi autentică – la o privire sinceră- aură de sfinţenie. Nu eşti şi tu vreun neofascist, acolo?
Îndrăzneşte să spui că Horia Roman Patapievici, deşi un om cu un caracter cel puţin îndoielnic, are cărţi bune, esenţiale chiar pentru orice bibliografie de român educat şi imediat vei fi făcut albie de porci în cel mai puţin intelectual mod cu putinţă.
Însă nici fanii grupului intelectualilor „păltinişeni” şi gedesişti nu te vor ierta pentru că te-ai legat de caracterul domnului Patapievici. Pur şi simplu nu ai loc de întors: îţi place cartea? E musai să îţi placă şi autorul ei.
Iar genul acesta de comportament se manifestă şi în alte aspecte publice. Uitaţi-vă la povestea aceasta, cu Antena 3.
Remarci că Antena 3 nu are telespectatori obişnuiţi- adică oameni care să se uite la emisiuni şi să le rumege, mai mult sau mai puţin serios, mesajul.
Nu. Antena 3 are enoriaşi şi oameni care o urăsc de moarte. Enoriaşii nu vor vedea niciodată nimic greşit la Antena 3. Ceea ce spun jurnaliştii de acolo e musai adevărat. Iar dacă adevărul nu e evident, e musai ca diabolicul Băsescu să îşi fi băgat coada ca să tulbure evidenţa. Însă enoriaşul Antenei 3 are mai mare în credere în ochii lui Gâdea, Danei Grecu, lui Ursu sau Mircea Badea, decât în propria sa privire.
Antena 3 are şi duşmani de moarte. Aceşti oameni au avut o antipatie crescută faţă de Antena 3 pentru luările sale de poziţie politice. Însă acea ciondăneală politică a fost de multişor depăşită.
Cei care au început să urască Antena 3 pentru că se lega de idolul lor, Traian Băsescu, şi-au părăsit de mult idolul, dar continuă să diabolizeze Antena 3. Ei vor distrugerea televiziunii şi văd în orice acţiune care afectează Antena 3 un soi de triumf al armatelor Binelui (Stat de drept, DNA, justiţie- cuvintele lor magice, la care percutează) împotriva Răului (corupţi, comunişti, ai lui Iliescu).
Între idoli şi draci, e greu să construieşti ceva. Pentru a construi, ai nevoie de oameni.
maici
Publicitate

3 gânduri despre „Îngeri sau demoni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s