Papa Francisc la 3 ani de pontificat

Au trecut, deja, 3 ani de la alegerea papei Francisc.
Vorbeam astăzi cu nişte prieteni despre cât de ameţitor a fost acest pontificat- cu suişurile şi coborâşurile sale, în care spontaneitatea acestui papă a dar multe bătăi de cap, dar şi multe surprize plăcute.
După mine, cea mai plăcută surpriză a acestui pontificat a fost semnarea extraordinarei Declaraţii comune, de la Havana, împreună cu patriarhul Moscovei, Chiril.
Acel text, clar, ferm (cu o fermitate care nu s-a mai auzit dinspre Roma de deja prea multă vreme), coerent teologic, avem obligaţia să nu îl lăsăm fără consecinţe, să nu îl lăsăm să moară.
A doua surpriză foarte plăcută, în ordinea ierarhiei, a fost enciclica Laudato si. Spun sincer, aveam nişte aşteptări de-a dreptul apocaliptice, dar am citit o enciclică de o mare frumuseţe şi cu foarte multă consistenţă teologică creştină.
A treia, ţin minte şi acum, vine din primele sale luni de pontificat, când predicile sale , mai ales cele din paraclisul reşedinţei în care locuieşte, au arătat un papă care nu se teme să vorbească despre cel Rău, despre Diavol şi lucrările sale, în lume şi în biserică.
Pare banal, dar e foarte important să ştii să pui diagnosticul bine- or Biserica a părut că se teme să îl pună în ultimii zeci de ani. Nici nu dă bine, în societatea noastră „pozitivistă” şi „progresistă”, în care considerăm un triumf faptul că putem să reducem şi dragostea la o formulă chimică, în care credem orice prostie doar pentru că e anti-metafizică, să mai vorbeşti despre existenţa dracului şi rolul său în această nebunie.
Au fost şi multe care nu mi-au plăcut. Dar m-am obişnuit cu ideea că papa Francisc- aşa cum îi stă bine ultimului papă (dacă ne luăm după profeţia lui Malachia), are foarte multe din Petru, apostolul:
– îl ia gura pe dinainte;
– nu prea ştie ce e aia diplomaţie;
– face boacăne mari cât ….corabia lui.
Dar vorba prietenului cu care vorbeam astăzi: acest papă este chemat să fie martir (mărturisitor) nu teolog.
papa.francisco.e1364682457297

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s