Papa, Patriarhul, Lesbos şi refugiaţii

Papa a luat trei familii de refugiaţi din Lesbos şi le-a dus la Vatican, oferindu-le statutul de refugiaţi ai statului Vatican.
Multă lume s-a întrebat de ce a făcut lucrul acesta, de ce a luat musulmani şi nu creştini şi mai ales de ce papa nu se alătură vreunui demers de ….aruncare a unor oameni în valurile mării.
Papa, împreună cu Patriarhul ecumenic şi cu întâistătorul Bisericii Ortodoxe greceşti au transmis singurul semnal pe car eîl puteau transmite- obligaţi de Evanghelie- acela că trebuie să ne iubim nu doar aproapele ci chiar şi vrăşmaşul.
Reacţiile vehemente ale unora faţă de gestul papei mă fac să mă gândesc că acele persoane chiar au nevoie. urgent, de o lectură a Evangheliilor. Asta dacă mai vor să se declare creştini, desigur.
Dar dincolo de această condiţionare evanghelică- poruncă care obligă orice creştin, nu doar pe papă, să primească şi un terorist ISIS rănit şi să încerce să îi salveze viaţa- există şi un mesaj foarte clar şi foarte pragmatic.
Nu Papa, nici Patriarhul ecumenic, ci Occidentul secularist e într-o fundătură.
Ei au distrus relativa armonie care exista în Orient, prin încurajarea revoluţiilor islamiste, numite atât de pitoresc, „primăveri arabe”.
Ei nu au aplicat, deşi o au, soluţia militară care să ducă la lichidarea Califatului ISIS.
Ei au practicat şi practică o ideologie, numită multiculturalism, cu auxiliarul său, corectitudinea politică, care împiedică integrarea reală a populaţiilor non-europene care sosesc în Europa.
Ei au încercat, şi din multe puncte de vedere le-a şi reuşit, castrarea Creştinismului, împiedicându-l să îşi exercite adevărata vocaţie: cea apostolică, de încreştinare continuă a lumii.
Papa răspunde exact aşa cum trebuie răspuns, unei provocări pentru care Biserica nu este responsabilă şi nu e nimeni îndreptăţit să o acuze. Ce face? Apostolat al iubirii.
Avem alt răspuns? Nu. Nici nu putem- chiar dacă acest apostolat ne poate costa pe mulţi dintre noi chiar viaţa. Dar aceasta este singura cale pe care ne-o cere Hristos. Alta nu avem.
Şi, vă place sau nu, alta nu este.

4564

Publicitate

3 gânduri despre „Papa, Patriarhul, Lesbos şi refugiaţii

 1. Salut, Bogdan.

  Pentru mine este evident că Papa Francisc I a făcut și face în continuare gesturi de imagine, gesturi populiste așa după cum e cazul și acum în privința refugiaților. Am însă câteva comentarii de făcut.

  1.Papa e în primul rând politician și se comportă ca atare. În Africa, față de ultimii 30 de ani sărăcia extremă în Africa Subsahariană a curpins un număr dublu de oameni (de la 205 de milioane s-a ajuns la 414 milioane), eu cred că oamenii respectivi sunt mai în nevoie decât refugiații care asaltează Europa și care pot să nu fie refugiați de război, pot fi teroriști, pot fi niște leneși care cred că vor fi ținuți în puf de indemnizațiile de azilant. ș.a.m.d. Locuiesc într-un oraș european și cunosc câțiva imigranți, câteva organizații care lucrează cu ei și prognoza nu e deloc veselă, planul lor nu e să se integreze, să învețe limba și să lucreze și să facă parte dintr-o societate europeană, in fine… Despre sărăcia din Africa citește te rog aici un raport al băncii mondiale aici. – http://www.worldbank.org/content/dam/Worldbank/document/State_of_the_poor_paper_April17.pdf

  2.Dacă Papa voia să facă cu adevărat ceva pentru oamenii nevoiași organiza un proiect umanitar fie pentru flămânzii din Africa, fie pentru imigranți și ajuta zeci de milioane de oameni (resurse are, salvă Domnului) nu 12 oameni. N-avem nevoie sa-l vedem pe Francisc I cum pupa picoiarele refugiatilor, sa stea in birou, sa fie discret si cu o farama din banii de care dispune sau pe care i-ar putea strange de la altii ar putea schimba milioane de vieti.

  3. Sa privim lucurrile si altfel. Când îți vei asuma responsabilitatea de a te îngriji tu de câțiva imigranți pentru o perioadă lungă de timp vei putea spune cu legitimitate „trebuie să-i primim pe imigranți și chiar și pe cei de la ISIS”. Până atunci genul acesta de gargară evanghelică cu aluzii la pilda samariteanului milos nu are niciun fel de acoperire. Daca fiica ta, sau mama ta, sau fratele tau ar fi murit in atentatele din Bruxelles, Paris, New York ai fi avut o perspectiva (poate tot evanghelica) foarte diferita despre refugiatii musulmani si despre islam in general, care la fel ca toate religiile este o mizerie pentru ca este folosit in scop politic de unii mai abili care reusesc sa manipuleze creierul prostilor.

  4.Nu am întâlnit până acum niciun om care să transmita un mesaj ceva mai moderat si mai înțelept de tipul – da, trebuie să-i primim pe imigranți, dar într-un mod înțelept, verificându-le identitatea pentru a nu adopta niste teroriști, reducând indemnizația de imigrant pentru a-i stimula să munceasca, sa se integreze, realizand niste programe de primire, educare si asimilare in societate, deportandu-i in caz ca sunt infractori si derbedei. Spre exemplu în Germania cetatenii din Turcia, Afganistan și alte tari arabo-musulmane au cea mai mare rata a somajului si cea mai mare rata de lene+ajutoare sociale si asa mai departe. Nimeni nu spune, da Hristos spune sa fii frate chiar si cu dusmanul, dar el nu incurajeaza lenea, trandavia, terorismul, violurile, jegul, injosirea femeii, s.a.m.d.

  5. Iisus spunea în predica de pe munte așa – „când faci milostenie, nu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi pe uliţe, ca să fie slăviţi de oameni; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, Ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” Faza cu „a vrut sa dea un exemplu” nu tine pentru ca atunci intra ca capitolul „a vrut sa manipuleze” si pe altii. Daca ar fi vrut sa faca cu adevarat ceva pentru omenire ar fi facut discret sau pe fata, vezi punctul 2.

  Concluzie – facerea de bine este o roada a Duhului Sfant (Galateni 5:22) si ideea ta e buna si gestul Papei (din avion) e laudabil conteaza insa si modul pentru care o faci si mai pentru cine o faci.

  Apreciază

 2. Ca Europa este „in fundatura”, inghesyuita de psihopatii stapanitori ai vremii…. este clar.
  Dar sa nu lasam impresionati de „jocul de glezna”….
  Nu i-a incurajat pe localnici sa suporte umilintele, mizeria si agresivitatea ocupantului islamist….
  Asta se numeste „dragoste de aproapele”??
  Nu s-a oferit sa „faca” pace in tarile invadatorilor si sa sustina financiar refacerea de dupa razboi – in 2014 Banca Vaticanului a avut profit de 70 de milioane de euro….
  Dar circ cu turisti bine imbracati…. vai, ce „frumos”, cata de „miscator”…. PARE a fi „un bun crestin”!
  .. fiinta de lumina de ar veni…
  Dar tocmai vedem un eretic intre altii, de aeeeasi parte a „baricadei”, folosind fraudulos elemente crestine spre derutarea celor slabi cu Duhul – este hulitor de Dumnezeu, idolatru si in comuniune cu paganii.
  ==================================
  Nu inteleg amestecul de impresionism vizual cu spiritualitate Crestina – doar Ortodoxa, ca nu toti s-au lepadat ca papistasii si apoi sectantii lor!
  Chiar asa atarctie magnetica exercita acest personaj care il „corecteaza” pe Dumnezeu si care considera virginitatea Mariei a fi treapta de a purificare si de absenta a pacatului originar?
  Ins impopotonat cu simbolistica babiloniana si slujind lui Ba’al… cum poti considera ca este crestin???

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s