Rusofil?

Din tot ce înseamnă Rusia, recunosc că nu mi-au plăcut niciodată prea multe: ador muzica cultă rusească, „clasică” şi puţin din literatura lor (recunosc, mi se par obositoare majoritatea romanelor ruseşti clasice): Mihail Bulgakov cu al său, genial, „Maestrul şi Margareta”, Ilf şi Petrov şi….cam atât.
Îmi place punerea în scenă liturgică, la marile slujbe ruseşti şi este o splendoare aparte a psalticii slave.
Dar….cam atât.
Putin? Evident că nu aş vota un Putin pentru România şi probabil că aş fi în opoziţie dacă aş fi cetăţean rus în Rusia zilelor noastre. Însă nici nu pot să nu remarc că în lumea aceasta, plină de caricaturi politice, Putin este, totuşi, un tablou.
Sunt însă considerat „rusofil” pentru că sunt onest. Pentru că nu pot să nu remarc că se încearcă întreţinerea unui nou război rece cu Rusia din simplul motiv că SUA doreşte să nu îşi piardă statutul de singură putere hegemonă.
Iar când americanii reuşesc performanţa istorică de a arunca în aer părţi stabile din lume, de a provoca o „primăvară arabă” care deja a umplut Europa de ghiocei cu burka, încrederea mea în ei se duce şi mai la vale.
În sfârşit, când americanii folosesc resentimentele şi lipsa de cultură istorică a concetăţenlor mei pentru a instrumentaliza România în propriul lor joc geopolitic, oferindu-ne în schimb….nimic (nici măcar un regim al vizelor care ni se cuvine în virtutea statutului de cetăţeni UE) ba complicându-ne existenţa şi interesele economice în regiune, evident că nu mă mai deranjează deloc să fiu făcut „rusofil”.
E în logica corectitudinii politice inventate de americani: să inventezi cuvinte noi pentru realităţi vechi: rusofil o fi cum s-o spune acum la „român care ţine la ţara lui mai mult decât la aliaţii ei”. 😉
P.S. Am mai spus că, din punctul meu de vedere, modest cum e, România trebuie să încerce să consolideze relaţiile sale cu vecinii din Balcani, pe care îi ignoră din prostie, şi să încerce să aibă relaţii cât mai bune cu Rusia şi cu Turcia, cele două puteri mari care vor conta în această zonă chiar şi atunci când America nu va mai fi 😉
4e39ebf74191421a82691a612bfc6216
Publicitate

Un gând despre „Rusofil?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s