Slăbiciunea Europei

Toată dezbaterea asta cu Brexitul arată slăbiciunea Europei.
Majoritatea zdrobitoare a europenilor, dacă sunt luaţi la bani mărunţi, vor ajunge la concluzia că Uniunea Europeană, aşa cum s-a gândit ea după Maastricht, a însemnat scădere a puterii de cumpărare a cetăţeanului obişnuit, dezechilibrul pieţei muncii, distrugerea sau măcar afectarea serioasă a profitului clasei de mijloc.
UE s-a dovedit un eşec. Dar un eşec molcolm, din acela care te resemnează. Mai bine în UE decât afară: asta ar însemna să regândim nişte strategii politice, să dăm din nou drumul la o piaţă liberă (căci asta a UE e comună, dar nu liberă- sesizaţi diferenţa?). Apoi ne-am obişnuit cu multele reglementări.
Apoi, pentru popoarele sărmane UE nu a însemnat altceva decât şansa de a pleca să munceşti în ţările bogate. Dacă UE ar cădea, oare nu cumva se va termina cu „căpşunăreala”? Şi nu doar românii sunt panicaţi de perspectiva asta, deloc plauzibilă, dar înfricoşătoare. Şi italienii se sperie. Ei s-au speriat şi când Elveţia şi-a retras candidatura la UE: căci italianul e căpşunarul elveţienilor.
UE e un mecanism birocratic şi totalitar (căci totalitarism se cheamă când reglementezi inclusiv şnururile de la hanorac) care profită de o realitate socială: Europa e un uriaş azil de bătrâni speriaţi, dispuşi să accepte orice, numai să nu li se ia garanţiile de viitor.
Îmi aduc aminte de domnul Pişcoci, un personaj din filmul „A fost sau n-a fost?”, care recunoştea sincer că a regretat că a căzut Ceauşescu tocmai pe 22 decembrie, la o zi doar după ce promisese că îi va creşte pensia cu o sută de lei. Cu creşterea aia spera şi el la un concediu la Mamaia….
Domnul Pişcoci, fără să ştie, era un cetăţean foarte european….
Minions
Publicitate

Un gând despre „Slăbiciunea Europei

  1. 1) Intrebati-i va rog pe polonezi/unguri/cehi daca le-a folosit UE la ceva
    2) Intrebati-i pe romanii care muncesc in vest, indiferent de nivelul de educatie si varsta, daca ar fi preferat sa ramana in orasele si satele care acum zac parasite si unde angajeaza doar Primaria sau structurile din subordine
    3) Da, piata comuna si moneda euro avantajeaza exportatori precum Germania in detrimentul tarilor mai mici, insa subventiile pentru agricultura sau fondurile structurale (cheltuite cu cap) au permis Spaniei si Portugaliei (mai demult) si Poloniei (mai recent) sa se dezvolte si sa reduca din decalaje
    4) Da, structurile UE sunt greoaie, netransparente uneori, birocratizate si costisitoare, dar le prefer lui Le Pen, Farage si altor demagogi care repeta aceleasi sloganuri nationaliste obosite.
    5) UE are caracter social, subventioneaza sanatatea si educatia la un nivel la care SUA nu va ajunge probabil niciodata.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s