Anti-occidental? Nu

Unii îmi reproşează că aş fi ….anti-occidental.
Nu sunt.
Nu am cum să fiu din mai multe motive.
Mai întâi pentru că eu cred că civilizaţia occidentală este o civilizaţie globală şi dacă nu eşti musulman radical sau primitiv de prin Amazon, Africa, Oceania, Asia sau Australia, eşti….occidental.
Toţi percutăm la aceleaşi impulsuri culturale şi sociale, induse nouă de civilizaţia occidentală.
Folosim aceeaşi neo-limbă, comunicăm, iată, pe Fb şi pe reţele de socializare.
Toţi vrem democraţie, suntem cu drepturile omului în gură, suntem dependenţi de modele occidentale, ne îmbrăcăm la fel, ascultăm aceeaşi muzică, urmărim acelaşi gen de filme.
Chiar şi atunci când ne loveşte (nu pe mine!) vreo pasiune faţă de cine ştie ce formă de etno-primitivism, nu facem decât să ne mulăm pe nişte mode coolturale occidentale. Ia şi opinca sunt lumbersexualism adaptat la spaţiul românesc….
Apoi pentru că eu, personal, sunt cultural un om format în spaţiul cultural occidental. Nu am crescut în altă tradiţie culturală decât cea care a generat Occidentul.
Sunt copil al Bibliei, al lui Platon, Aristotel, al lui Shakespeare şi al lui Dostoievski, al lui Bach şi al lui Verdi.
Da. Şcoala a încercat să îmi ofere o educaţie românească. Dar şi ea e occidentală. Eminescu este un romantic târziu, „Luceafărul” său e de la….Holderin, nu din vreo mitologie ne-occidentală…geto-dacă.
Poetul nepereche pe care şcoala mi l-a impus în atâtea ore de studiu era un gânditor puternic influenţat de Schopenhauer, care cocheta cu toate modele occidentale ale vremii lui: ateism şi marxism, până la metempsihoză şi fascinaţia faţă de „Orient” (pun ghilimele pentru că e vorba de o proiecţie occidentală a Orientului).
În sfârşit, sunt creştin catolic. Ce poate fi mai occidental decât a aparţine creştinătăţii? Chiar şi ateii care se dau mari cu ateismul lor sunt doar….o sectă ruptă din creştinătate. Să îşi ia o oră de onestitate cu ei înşişi şi o să îşi găsească singuri argumentele.
Dar….a fi occidental nu înseamnă a fi de acord cu tot ce se întâmplă în civilizaţia ta. Ba din contra, aş sublinia- Occidentul s-a născut şi a cucerit lumea pentru că a descoperit gândirea critică, dialogală şi dialectică. Altfel ar fi sucombat cum au sucombat celelalte civilizaţii.
Apoi, cine e atât de tembel încât atunci când descoperă că are o tumoare canceroasă (sau mai multe), să înceapă să spună: „Asta e, e parte din corpul meu şi din identitatea mea. Tumoarea asta sunt eu.”
Ei bine, sunt mulţi tembeli….Dar eu nu sunt ;).
Deci nu mă mai faceţi anti-occidental.
Publicitate

2 gânduri despre „Anti-occidental? Nu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s