6 sfaturi pentru un prieten rusofob

Un tânăr prieten de pe Facebook, deloc prost, student în ale ştiinţelor politice, sincer şi citit, are următoarea cugetare:
„Propun ca următoarea propoziție să devină axiomă în ştiințele sociale: aprioric, toți rusofilii sunt idioți.”
Iniţial, evident, m-am enervat. Apoi mi-am dat seama că problema nu este la el (un tânăr de 19 ani! ) ci la mediul care îl formează.
Vârsta lui nu este deloc cea a sentinţelor definitive (deşi toţi, la vârsta lui, dădeam axiome prin…jurnale şi oracole, că nu era Facebook-ul). Însă este vârsta în care devii expresia mediului intelectual în care te învârţi.
Asta e atmosfera intelectuală din România: în care rusofobia pare să încerce să prindă din urmă antisemitismul.
Ce pot să îi doresc unui astfel de tânăr, care îmi e drag?
1. Să înveţe să râdă (e esenţial! rusofobia, ca şi orice formă de extremism nu se vindecă decât prin râs) cu Ilf şi Petrov şi cu …:”Maestrul şi Margareta”, al lui Bulgakov.
2. Să înveţe să plângă cu muzica „uşoară” rusească de rupe sufletele (treze şi bete)
3. Să înveţe să viseze cu muzica „clasică” rusească (că e Ceaikovski, Borodin, Rimski-Korsakov- toţi sunt extraordinari).
4. Să se apropie de Creştinism prin chipurile serene ale Sfinţilor Serafim de Sarov şi Siluan Athonitul, doi sfinţi ortodocşi ruşi despre care am auzit vorbindu-se în chiar toate mediile catolice occidentale în care mi-a fost dat să merg (dar poate că Biserica Catolică o fi plină de „idioţi slavofili”).
5. Să înveţe despre ce înseamnă cu adevărat lumea slavă pentru spaţiul românesc. Să citească pe „idiotul” ăla slavofil de Dimitrie Cantemir, pe întâiul poet mare al ruşilor, un alt „idiot” rusofil: Antioh Cantemir, să înveţe cum a devenit francofon neamul acesta, atât de francofon încât facultatea în care învaţă tânărul meu prieten, s-a născut „pi franţuzăşti”, vorba coanei Chiriţa.
6. Desigur, să înveţe să nu se mai lase dus de curent şi să lase naibii extremismele- deşi asta e greu, la vârsta de 19 ani dacă nu suntem extremişti, măcar un pic, prea suntem idioţi ;). Însă nici să nu piardă vremea prea mult cu extremismele.
E prea deştept.
7. Să citească „Idiotul” lui Dostoievski 😉
masha-bear-wallpaper-image-phone
Publicitate

Un gând despre „6 sfaturi pentru un prieten rusofob

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s