Nişte gânduri despre pelerinaj, coolness şi tefelişti

Se apropie Sfânta Parascheva şi încep atacurile tefeliştilor (tinerii frumoşi şi liberi) la adresa „pupătorilor de moaşte”.
Eu, personal, sunt un duşman declarat al oricărei forme de Creştinism care nu este conştientizat cu mintea şi cu sufletul şi care nu e asumat. A te declara creştin şi a nu depune efortul intelectual constant de a îţi înţelege şi aprofunda credinţa este, după mine, cel mai mare păcat pe care îl poţi comite împotriva sufletului tău, după păcatul sinuciderii, desigur…
Cultul sfinţilor, pelerinajele, actele de asceză şi de devoţiune au însoţit credinţa în Dumnezeu şi istoria evreilor şi apoi a creştinilor până în zilele noastre.
Sutele de mii de români care se vor închina (au fost deja „contabilizaţi” 24 de mii) până duminică la moaştele sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, vin cu diverse probleme şi necazuri, cu diverse crezuri şi superstiţii.
Însă ei, împreună, adunaţi acolo, cu păstorii lor, nu fac altceva decât să afirme o identate: cea creştină.
A merge la marile praznice şi sărbători, a merge în pelerinaje e o manifestare identitară. E mult mai ieftină, morală, paşnică, decentă, consolidatoare sufleteşte, decât alte manifestări identitare, precum meciurile de fotbal ale microbiştilor, festivalurile de muzică şi concertele la modă ale tefeliştilor şi hipsterilor.
Agresivitatea tefelistă faţă de creştinii practicanţi este din mai multe puncte de vedere necinstită.
Mai întâi pentru că încalcă flagrant toată bălăria tefelistă cu „toleranţa”, cu „respectul faţă de alteritate”, „corectitudine politică”, etc. Deci îşi încalcă propriile principii.
Mai apoi pentru că e un efort imbecil de a submina chiar copacul pe a cărui cracă stai- doar aşa, pentru că acel copac este…”uncool”. Această manie revoluţionară, de la iluminism încoace, de a submina propriile temelii, a avut cele mai teribile consecinţe din istorie- nimic, chiar nimic nu ne poate face să credem că rezultatele tefeliştilor vor fi mai morale şi mai puţin sângeroase decât ale înaintaşilor lor: iacobinii, comuniştii şi fasciştii.
În sfârşit, pentru că suferă de păcatul tipic al acestui melanj ideologic la modă acum: nu e raţional.
De ce i-ar deranja pelerinajul de la sfânta Parascheva?
Spre deosebire de petrecăreţii de la …Untold, pelerinii nu distrug liniştea unui cartier. Şi chiar, că vorbeam de Untold:
Prima zi de pelerinaj la Iaşi s-a petrecut fără evenimente majore.
Prima zi de Untold a fost cu 125 de persoane care au primit primul ajutor- majoritatea pentru că se „cam” îmbătaseră, 9 persoane au fost arestate pentru posesie -trafic de droguri serioase (la cele neserioase nici nu au mai pierdut vremea poliţiştii- că riscau să aresteze jumătate din festival)….
Deci nu e aşa că ar cam trebui să vă gândiţi de două ori înainte să fiţi răutăcioşi şi ironici cu pelerinii?
E drept, presa mainstream, nu a ironizat nici pe beţivii, nici pe drogaţii, nici pe snobii care ascultau muzică pentru că aşa e…cool. Şi trebuie să îţi placă dacă e cool, nu? 🙂
Aşa cum nu se leagă nici de băieţii îmbrăcaţi în prostituate de la paradele gay.
Însă consideră demn de interesul ochiului său critic doar dacă două băbuţe se calcă pe bătături ca să ajungă la moaşte, sau dacă vreo persoană de la coada de la pelerinaj, leşină de oboseală şi are nevoie de ajutor medical….
E drept, presa mainstream nu e interesată nici de faptul că prin intermediul Curţii Constituţionale, mai întâi, apoi cu ajutorul celorlalte instituţii ale sale, Statul român îşi bate joc de semnăturile a 3 milioane de români (16 la sută din populaţia ţării) pentru că, nu e aşa? nu sunt….cool.
imageresize

19 gânduri despre „Nişte gânduri despre pelerinaj, coolness şi tefelişti

  1. Nimeni nu încalcă dreptul la liberă exprimare iar a râde de bieții oameni cuprinși de isterie religioasă e o manifestare la fel de liberă prevăzută de legile țării. Plus că râsul e sănătos!
    „Ni la ăia! Or să lingă moaște!” Hahahahahaha
    Așa cum manifestările maniacale religioase nu fac rău nimănui, sper că nici râsul meu nu va face rău nimănui. Iar dacă cineva se simte ofensat, este dreptul lui tot prin lege să se simtă ofensat.
    Atâta vreme cât nu ne dăm în cap unul altuia pe motive religioase, toate bune și frumoase, oamenii nu au decât să lingă moaște, să se bălăngăne în fața unui zid, să meargă roată-roată în jururl unui mormânt sau să ia halucinogene și să stea în transă zile întregi. (sper că ați recunoscut și alte religii în descrierea mea precum și comportamentele maniacale la fel de ridicole)
    Diana

    Apreciat de 2 persoane

    1. Nu ati inteles nimic. „isterie religioasă”? a fii pe la unii, dar nu se poate generaliza. Peerinajul face parte din ritualurile crestin-ortodoxe si nu da nici un motiv de rasete. Desigur, presa relateaza cazuri, uneori inventate, pentru ca fituica lor nu o citesc de cat cei ce asta asteapta. Asa ca in continuare cititi cancan si radeti, radeti mult, ca este sanator. Iar cand ajungei la Iasi mergeti la Socola in pelerinaj, acolo se rade fara motiv

      Apreciază

    2. Şi dacă eu îţi răspund cu „Ni la asta ce proastă e, nu ştie că oamenii au trăiri, care pot fi diferite de ale altora, pentru că omul este o fiinţă spirituală, iar aici e vorba de sute de mii de oameni. Pentru vitele din grajd, însă, e mai greu de înţeles asta. Hahahahaha” Asta în virtutea aceleiași libertăţi de exprimare şi a râsului care, cum spuneai, este sănătos 🙂
      Este dreptul tău să te simţi ofensată, legea îţi dă acest drept 🙂 Doar nu ne dăm în cap, slavă Domnului!
      Oricum, eşti în trend… Hahaha.

      Apreciază

    3. Diana Pop, esti mega-ridicola in exagerarile tale. Aia nu e isterie. Oamenii stau cuminti la rand pt ceva in care cred. Oamenii aia nu ling moaste. E ca si cum ar da un pup pe obraz unei persoane dragi – un gest simbolic, idioato. Nu e o manifestare maniacala, pt ca e in deplina liniste, totul e calm. Iti dai seama cum pari cand folosesti termeni pe care nu-i intelegi? Da, mega ridicola. Inculta. Bigota. Proasta. Iar faptul ca te contrazic nu se numeste ofensa. Deal with it. Dar tu… tu ridiculizezi ceea ce nu intelegi. Comportament sub-uman.

      Apreciază

    4. Diana, este bine sa ai masura in orice, chiar si in libertate ca si concept. Un mic exemplu pentru tine: cum ar fi sa scrie cineva pe FB sau orice alt site de socializare ca esti idioata sau ca te prostituezi. apoi sa-ti spuna ca are dreptul la libera exprimare sau ca asa i s-a parut din pozele tale si i s-a parut amuzant sa mai posteze si un banc cu blonde. unul indecent, ca asta primeste mai multe like-uri si va fi in top la vizualizari (e dreptul lui sa posteze pe pagina lui ce vrea!). Nu ti se pare ca ar incalca dreptul lui un drept al tau? si merg mai departe si iti mai dau un exemplu: trec pe strada maine pe langa tine si iti spun ceva urat sau murdar, doar ca am chef sa ma exprim eu liber. Mergi mai departe ca si cum nimic nu s-a intamplat? Dar daca langa tine este iubitul tau, mama ta, copilul tau si eu ma exprim liber la adresa lor? ca doar nu le dau cu ceva in cap!!!! legea nu stabileste doar drepturi, ci si obligatii. cand folosesti legea in favoarea ta trebuie sa te asiguri ca nu lezezi un alt drept al unei alte persoane. iar dreptul la libertate trebuie dozat, pana la urma orice este in exces sau nu este folosit cum trebuie se poate transforma rapid. in rau. abuz. nociv.
      Eu am fost sa pup moaste si constat ca in textul de mai sus am fost catalogata un biet om isteric religios, ligator de moaste, maniac religios, idioata (ca doar bălăngănit în fața unui zid!!) si drogata (de la mirul care a intrat in contact cu pielea probabil). Trag deci concluzia ca cine rade de pupatorii de moaste ma jigneste pe mine, care am fost sa fac o inchinaciune la Cuvioasa Parascheva cand am avut un examen mai greu la facultate, rade de parintii mei care se duc la biserica sa aprinda o lumanare pentru sanatatea lor, rade de bunicii mei pe care ii scriu intr-un pomenic, rade de toti stramosii nostri (ca sa se amuze unii: ar trebui in cartea de istorie sa fie scris ca Stefan cel Mare era un fanatic religos si Brancoveanu un fel de Gregorian Bivolaru al crestinilor – doar le-a cerut fiilor lui sa moara, pacat ca a avut doar 4 fii (!)). Nebunii rad, sa-i lasam sa rada, e dreptul lor… Nu ma deranjeaza oamenii care aleg sa nu vina la biserica, sau care rad in sinea lor de pupatorii de moaste, care nu cred in nimic s.a.m.d., insa ma irita aroganta, nesimtirea si modul de abordare „invaziv” a acestora. E si dreptul meu sa aleg sa fiu crestin, sa spun ca sunt crestin si sa ma duc sa ma rog ca un crestin, Si cred ca ar trebui sa nu rada nimeni de credinta mea (sau alta manifestare jignitoare) si de dreptul meu de a avea o credinta si dreptul meu de a-mi manifesta credinta. Si pun accentul pe mine si pe lege pentru ca daca fac referire la Dumnezeu o sa fiu catalogata habotnica… deci nu mai zic nimic de bietii sfinti care se roaga in raiul lor pentru noi, cei pupatori sau nu de moaste…

      Apreciază

      1. asa este, eu ii inteleg perfect pe cei care nu cred in asa ceva, nu este usor sa crezi in ceva ce nu cunosti sau nu intelegi, nu te defineste sau nu „ai chemare”. insa nu sunt o inapoiata si am o boaba de credinta pe care chiar vreau sa o pastrez sau sa o inmultesc in inima mea si in familia mea. cati din cei care „nu cred” ma inteleg? unde este iubirea si libertatea de exprimare pe care o etaleaza? in sec 21 se dau exemple despre cum s-au dus de-a lungul istoriei razboaie in numele credintei sau cum crestinii in ziua de astazi sunt homofobi etc. in sec. 21 eu observ ca cei care vor libertate si iubire fara frontiere si nu cred in Dumnezeu sunt mult mai neindulgenti decat astia care mai aprind lumanari la biserica – care, apropo, nu-s doar tarani prosti de la tara sau babe trecute de 80 de ani. sa vezi prin ochii celuilalt este mai profund decat sa-l lasi pe celalalt sa faca ceea ce face fara sa intervii si nu inseamna sa incerci sa-l schimbi. inseamna sa respecti alegerile lui, sa nu-i ranesti spiritul. dar fiecare sa-si pastreze calea, dupa credinta lui.

        Apreciază

  2. Dacă nu este cu supărare, completez lista înaintașilor tefeliștilor cu bolșevici și anticomuniști. Oricum, toți acești extremiști din toate țările, uniți în gânduri și simțiri, dispar (numai) odată cu epoca istorică ce i-a născut.

    Apreciază

  3. Problema este ca nu avem nevoie de religie. Oriunde apare religia, apare ura, homofobia (acei 3 milioane de oameni, care multi nici nu stiu pe ce au semnat sau altii care au fost presati de preoti sa semneze), incultura si prostia (majoritatea care sunt in gloata aia voteaza cu PSD). Religia nu face altceva decat sa ne traga inapoi de la orice forma de dezvoltare si asta a facut-o de cand A FOST CREATA DE OAMENI. Atat timp cat preotii care va vand aceasta religie, nu aplica regulile care vi le baga pe gat, inseamna ca ori nu-i intereseaza rezultatul credintei, ori este o minciuna. Daca am iesi in strada sa protestam impotriva clasei politice, care isi bat joc de noi zilnic, asa cum au facut-o acei „tineri frumosi si liberi” si ne imbulzim sa pupam oase si bineinteles SA DAM BANI LA BOR-srl, poate tara asta nu ar mai fi in rahatul in care se afla. Majoritatea tarilor dezvoltate, separa clar religia de stat si, intre noi fiind vorba, nici nu prea pun pret pe ea (DIN ACEST MOTIV SUNT MAI DEZVOLTATI). NU AVEM NEVOIE DE RELIGIE, NICI IN SCOLI, NICI IN POLITICA, DE FAPT, NU AVEM NEVOIE DE EA, PUNCT. PS: Diana Pap: Ai perfect dreptate.

    Apreciază

  4. Suntem in sec 21. Cum mai poti creda ca puparea unor oase, sau ce o fi pe acolo, poate vindeca de boli, poate aduce fericire, etc ,etc. Vai de capul nostru. Si cum e bucata aia din biblie care spune sa nu-ti faci chip cioplit, sa nu ai idoli, s.a.m.?

    Apreciază

    1. este vorba de respect. nu pupatu’ te face sanatos, sau bucata de carne si os mumificata, doar credinta te face sanatos sau te face sa induri boala mai usor. aceste moaste sunt pentru oamenii credinciosi ca mamele noastre carora vrem sa le mai sarutam macar o data mana cu mult timp dupa ce nu mai sunt in viata si ne dorim totusi sa le mai spunem macar o data :sarut mana, mama, pentru tot ce ai facut pentru mine: este vorba de respect, nu de inchinarea la idoli.

      Apreciază

  5. Ramona, iti pierzi timpul degeaba explicand ce inseamna sa respecti. Nici M nici Diana Pap nu inteleg nimic. Sind din pacate din ce in ce mai multi oameni care cred ca necazurile lor vin din faptul ca mai sint oameni credinciosi. Halul in care sintem noi ca tara e din cauza pacatelor si a rautatii, dar cum vrei sa vada asta tocmai cei atat de inversunati? In rest nu are rost sa intri in polemici pentru ca genul asta de oameni nu sint in stare sa gandeasca, eu preiau lozincile de pe fb, nici macar nu le trec prin filtrul gandirii si le reproduce. Nu observe ca absolut toti folosesc exact aceleasi expresii?

    Apreciază

  6. Lipsa de respect ne trage inapoi, nu religia. Poate m-am lasat prinsa in polemici, insa nu e ceea ce imi doresc; initial doar am reactionat la un enunt 🙂
    Sa vezi lumea fara sa-ti deschizi inima este praf in ochi si dopuri in urechi! Sa nu ne raportam doar la crestinism. Lumea toata este plina de oameni, lucruri, intamplari, locuri pe care noi nu le putem cunoaste daca suntem limitati de propriile noatre concepte. Este normal sa percepem totul prin prisma educatiei si conceptelor proprii, insa pentru a cunoaste lumea ca si loc nou si necunoscut tie (ca si informatie, ca si concept, ca si fenomen, ca si loc), trebuie sa te transpui, sa incerci sa intelegi noi concepte, sa accepti ca exista si se manifesta in alt mod decat stii tu, decat simti tu, altfel decat traiesti tu, in lumea ta, in inima ta. E greu sa intelegi ca oamenii pot sa vada acelasi lucru in culori diferite. Insa sa fii atat de ignorant si mandru incat sa crezi ca detii adevarul absolut este o prostie.

    Apreciază

  7. Pentru a da o lectie sarmanilor necredinciosi (al caror simt al Divinului s-a atrofiat aproape iremediabil) propun BOR ca dupa fiecare sarut al Relicvei locul sa fie spray-at cu LSD. Garantez revelatii in masa, inclusiv la ateii pur sange. (Vezi I. P. Culianu – „Tozgrec” ; Aldous Huxley – „The doors of perception” etc)
    In plus e pacat ca Relicvele Sfintei sa fie „scoase” doar de 14 oct. Ele ar trebui sa fie accesibile tot timpul anului – zi si noapte. Harul doar nu e dependent de Timp. Timpul e dependent de Har.

    Apreciază

Lasă un comentariu