De ce PSD?

Hai să luăm lucrurile pe rând: în SUA a câştigat alegerile un preşedinte izolaţionist, care a spus nu o dată că doreşte să retragă cât mai mult SUA din diverse poveşti internaţionale nerentabile.
De asemenea, primul său gest în politica externă a fost să asigure Rusia de faptul că situaţia în zonă se va detensiona.
Efectele se văd deja în alegerile din Moldova şi din Ungaria, în poziţionarea pro-rusă a viitorului Franţei, în acordurile politice care se construiesc în jurul României.
Este evident că România trebuie să îşi schimbe strategiile de politică externă, să îşi nuanţeze poziţiile, să redeschidă dialoguri diplomatice închise, să pună capăt discursurilor de tip „război rece”, să renegocieze înţelegeri, să transmită semnalul că suntem ceva mai mult decât eram până acum.
Iar asta nu de mâine ci de azi. Dacă nu s-ar putea cumva chiar de…ieri.
Însă….
Avem un preşedinte care, chiar şi votanţii săi o recunosc, este….tufă de Sibiu şi ar fi un incompetent şi ca preşedinte pentru vremuri normale, dar nu pentru timpurile care se anunţă.
Asta este. A fost votat într-o perioadă în care ambasada SUA la Bucureşti conducea de fapt România, aşa că rolul său era unul simbolic. Dar acum….
Avem un guvern, zis „tehnocrat”, care e de nota 10….la PR. Nu am avut de mult un guvern mai incompetent, cu 10 miniştri schimbaţi în 12 luni, a cărui singură performanţă a fost că a funcţionat ca „pilot automat” al fostei guvernări Ponta. Doar că pilotu automat nu poate nici ateriza, nici decola, nici schimba direcţia.
Nici viitorul nu sună mai bine.
Sunt patru partide care, realmente, se bat pentru guvernare: PNL şi USR, pe de o parte, şi PSD şi ALDE, pe cealaltă parte.
Niciunul dintre ele nu se ireporşabil şi nici promiţător. Mai întâi pentru că se pare că în niciunul din cele patru partide nu s-a luat act de alegerea lui Trump ca preşedinte şi de schimbările majore din regiune.
PNL este un partid în derivă, fără cadre, fără viziune, incapabil să fie mai mult decât un partid de opoziţie la PSD.
USR nu este un partid, ci un haos doctrinar unit de un crez: că trebuie o „altfel de politică”. Nici măcar preşedintele partidului nu vede un viitor pentru acesta în anii ce vor urma.
ALDE este tot mai mult partidul făcut de PSD cadou lui Tăriceanu, în care acesta îşi adună prietenii politici mai mult sau mai puţin compromişi, să aibă şi ei un viitor politic.
Deşi Tăriceanu are un discurs realist pe diverse chestiuni- cum este cea a poliţiei politice făcute de DNA şi SRI- nu vezi nici soluţii, nici idealuri.
PSD este un partid pe care schimbările din zonă l-au prins tocmai în plin proces de „reformare” (cu ajutorul DNA) în sensul dresării sale ca partid cuminte, de sistem.
Alte partide nu pot să se constituie în alternative serioase: PRU este, cu tot dragul pentru prietenul meu Mirel Palada, o glumă politică a lui Sebastian Ghiţă.
Alianţa Noastră este o glumă politică făcută lui Marian Munteanu. Mişcarea Populară este extensia unui Traian Băsescu ce e responsabilul de facto al izolării României de acum. El, doar nu ficusul de la Cotroceni, a dus România în acest război rece care o să ne iasă pe nas.
Atunci, care ar fi scenariile?
Doar două: să ne încăpăţânăm să rămânem ultimii mohicani ai euro-atlantismului de tip „război rece”.
Pentru aceasta e nevoie de un guvern Cioloş şi de preşedintele Iohannis.Dar, desigur, şi de multă răbdare din partea noastră…
Deci, PNL şi USR sunt opţiunile electorale pentru adepţii acestui scenariu.
Al doilea scenariu este schimbarea.
Pentru acest scenariu nu avem, la rigoare, nicio variantă. Dar avem o mică speranţă: aceea că PSD şi ALDE au resursele interne să construiască un guvern mult mai flexibil diplomatic şi ideologic decât guvernările de tip Cioloş.
Şi acesta este motivul pentru care, din cel mai rece pragmatism şi din cea mai disperată speranţă, eu voi susţine PSD şi ALDE.
În rest, Dumnezeu cu mila, cu îndurările şi cu iubirea Sa de oameni, să aibă milă şi de noi…..
15095040_10208047182243171_6742322335640418925_n-2
Publicitate

3 gânduri despre „De ce PSD?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s