Neprihănita zămislire a Fecioarei

E interesantă sărbătoarea aceasta, a Neprihănitei zămisliri a Fecioarei.
Ea a apărut în Răsărit şi s-a bucurat de oareşce popularitate acolo (şi avem o lungă listă de sfinţi răsăriteni, de la Efrem Sirul la Roman Melodul, care mărturisesc neprihănita zămislire a Fecioarei).
Când a ajuns în Apus, credinţa în neprihănita zămislire a avut parte de opoziţia teologiei apusene (Toma de Aquino a fost, argumentat, în contra acestei idei). Însă evlavia populară, care faţă de Fecioara Maria a avut de multe ori porniri exagerate, a triumfat (ca de prea multe ori!!!) deasupra teologiei.
Devenită dogmă în Apus, neprihănita zămislire a pierdut însă tot respectul în Răsărit, unde apăruse iniţial, fiind considerat de acum o „inovaţie papistăşească”, respinsă cu hotărâre, cu argumente ca …ale sfântului Toma de Aquino :).
Ce e şi cu confesionalizarea Bisericii…. Duce la anecdote din astea :).
Părerea mea este aceea că zămislirea Maicii Domnului a fost un dar nepreţuit atât pentru părinţii ei cât şi pentru restul umanităţii.
Dar ideea neprihănitei zămisliri ridică foarte multe probleme teologice- hristologice, mai ales- serioase.
Mai cred că ideea de dogmă mariană este o exagerare neinspirată din istoria Bisericii. Nu e nevoie ca Biserica să facă mai multe dogme decât le poate duce. Mai ales când e vorba de dogmatizarea unor exagerări pioase, cum este această credinţă nefondată biblic cu privire la zămislirea Maicii Domnului.
Philo_mediev
Publicitate

Un gând despre „Neprihănita zămislire a Fecioarei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s