La vot nu te duci dacă nu ţi-ai gândit temeinic opţiunea mai înainte!

În oraş fiind, am găsit răgaz să citesc (de pe Hotnews, că sunt sigur că ei nu vor schimba o iota din spusele prezidenţiale) ce a glăsuit domnul Iohannis în mesajul ce ar fi trebuit să ne emoţioneze.
Acum, la o cafea, îmi permit să explodez pe o temă pe care, din corectitudine politică, am tot tăcut-o: cea a îndemnurilor ăstora infinite să ieşim la vot.
Dar acum, domnul Iohannis a sărit calul:
„Dragi romani, mergeti la vot, mergeti la vot si nu lasati pe altul sa hotareasca in locul vostru ce se intampla cu Romania noastra.
Indiferent daca aveti o optiune sau inca nu, e important sa votati”
Am zis că omul care făcea transcrierea nu a înţeles mai bine, însă câteva minute mai încolo, văd că preşedintele a subliniat din nou ideea:
„Mergeti si votati chiar daca va hotarati in ultimul moment pe cine sa votati.”
Hai să o luăm logic: votul este foarte important, cum ne spune chiar domnul preşedinte.Votăm ca să decidem ce se va întâmpla cu România noastră.
Deci cheia nu este să mergem oricum la vot, ci să gândim foarte responsabil votul nostru. Dacă nu ştim pe cine să votăm, nu avem nicio părere politică, a merge la vot oricum e mai grav decât dacă nu votezi deloc.
Nu avem o părere formată, nu avem o opţiune politică gândită? Atunci mai bine ne vedem de petrecerea unei duminici agreabile în familie, cu prietenii, cu amanţii, cu ce putem…..
Dacă votul e o chestie serioasă, nu îl poţi trata cu neseriozitate, ducându-te la urnă şi eventual făcând o „ala, bala, portocala….” pe buletinul de vot, până alegi opţiunea preferată.
Da. Îndemnurile la vot sunt o idee foarte bună: dar nu pe ultima sută de ore până la închiderea urnelor. Tocmai pentru că votul este o treabă serioasă, de care depinde viitorul ţării tale.
Îndemnurile la vot trebuie să însoţească dezbaterea electorală: doar dacă partidul x sau candidatul y te-au convins, abia atunci e bine să te duci la vot.
Ideal ar fi ca să existe şi procedura înscrierii la vot, pe listele electorale: ca gest preliminar al angajării noastre într-un demers de reflecţie politică. Căci votul e un act politic, nu un instinct.
P.S. Eu înţeleg mesajul domnului Iohannis în dimensiunea sa subiectivă: el însuşi nu ar fi ajuns preşedinte dacă majoritatea celor de l-au votat şi-ar fi gândit votul şi nu ar fi mers la urne în urma unui impuls emoţional şi nu raţional.
Dar, cu tot dragul pentru orgoliul domnului Iohannis,  votul acordat din impuls, e un eşec al democraţiei, nu o caracteristică a ei…
Duca pe malul lacului
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s