Alegeri anticipate? Ce cred că se întâmplă

Dacă s-ar ajunge la alegeri anticipate, nu aş plânge soarta PSD şi a ALDE, ba chiar aş pune pariu că tot ei, singuri, vor face majoritatea parlamentară.
Desigur, acum asistăm la un val emoţional puternic, suntem într-o formă de isterie „civică” care probabil îşi va atinge climaxul în weekendul ce urmează. După aceea lucrurile se vor linişti, cel mai probabil.
Acest val emoţional nu este însă suficient să asigure o victorie contra PSD. Şi aceasta din mai multe motive.
1. mai întâi pentru că alegerile nu ar avea loc în timpul desfăşurării sale (i.e. duminica viitoare) ci peste nişte luni de zile, când apele se vor fi liniştit. Iar dacă furtuna a avut loc acum, e greu să crezi că se va mai putea organiza alta în timpul campaniei.
2. Nu există alternativă la PSD şi la ALDE: Opoziţia este practic distrusă şi într-un proces de auto-canibalizare (USR mănâncă voturi de la PNL, în timp ce partea raţională din PNL tinde să devină fie neutră, fie se îndreaptă încet spre ALDE).
3. Nu există lider providenţial. Da. Iohannis l-a înfrânt pe Ponta, dar pentru că era o alternativă reală la Ponta: mitul primarului eficient, mitul neamţului, faptul că retardul poate fi uşor confundat cu înţelepciunea atunci când se îmbracă în tăcere, etc.
4. Electoratul PSD. Ştiu, pe Facebook nu se discută despre electoratul PSD decât în termeni umilitori. În fapt, electoratul PSD este un electorat puternic şi constant, disciplinat şi tăcut, care dacă nu e demobilizat de interesele unor baroni locali (cum s-a întâmplat cu Geoană şi cu Ponta) ştie să se mobilizeze exemplar la vot.
5.România profundă. România profundă nu e o lozincă. România profundă este acea Românie a vecinilor de bloc care nu e motivată de mize politice ci de mize economice şi sociale. Este cea care are nevoie de o economie stabilă, de un stat atent la nevoile sale, de pace socială. Această Românie profundă e foarte frustrată de schimbările făcute prin ignorarea ei: este România care nu vrea soluţia CIoloş şi nici ca politica să fie decisă în pieţe publice unde ea nu poate ajunge. Ea de obicei stă acasă când e rost de votat, sau votează soluţia stabilă.
Sunt sigur că şi cei care au provocat isteria din stradă ştiu lucrul acesta. Ipoteza mea este că de fapt mizele sunt de fapt cu totul altele:
a) reconstrucţia Opoziţiei, în jurul domnului Iohannis, a „justiţiei” (care devine astfel pur şi simplu un fapt politic) şi a eternului „Jos comunismul”. E vorba de „Secta” despre care vorbeam în alte postări. Această nouă coagulare este esenţială pentru bătăliile politice care vor urma.
b) (dar cel mai important) păstrarea controlului Sectei (ceea ce alţii numeau neinspirat „Binom”) asupra unor instituţii de forţă ale statului (serviii, DNA; procuratură, ideal şi puterea judecătorească).

Numai că, deasupra acestui întreg război politic de la noi se găseşte o lume în schimbare, ale cărei mişcări geopolitice nu prea stau de disperările taberelor ce se confruntă pe malul Dâmboviţei….

 

Publicitate

5 gânduri despre „Alegeri anticipate? Ce cred că se întâmplă

 1. Domnule Duca nu mai comentez de mult pe net deoarece pe net nu exista dialog. Fac o excepție deoarece sunteți unul din putinii oameni lucizi din blogosfera de limba romana.

  Părerea mea este ca „statul profund” este pe cale de a realiza o lovitura cu efecte pe o generație. DNA a deschis deja dosar penal autorilor ordonanțeî, spinul în exterior a lăsat guvernul complet izolat iar vocile talibanilor pro sistem cer deja scoaterea în afară legii a PSD. Din acest motiv dacă se va ajunge la anticipate se va ajunge cu un PSD și un ALDE distruse (ALDE a rezistat cu greu după presiuni imense) si cu electoratul lor profund intimidat. Sistemul nu și va asuma riscul unor noi alegeri cu rezultatul din decembrie.

  Pentru asta va elimina „problema”. Și democrația dar ăsta nu mai contează. ..

  Apreciază

 2. Nu cred că spre anticipate ne îndreptăm, fie şi din cauza (datorită?) dificultăţii tehnice de a se ajunge la pasul ăsta. Sistemul (Secta, cum o numeşti tu) nu are nevoie de alegeri ca să se redreseze, ci doar să-i scoată în decor pe pesedei. Cu hoardele de useful idiots din stradă şi cu 2-3 dosare spectaculoase ale odioasei doamne Chiorveşi, plus propaganda media isterică de rigoare, dezideratul Sistemului e destul de uşor de atins.

  Pasul 2, evident, e reinstaurarea minciunii tehnocrate, ca soluţie magică la toate relele pământului. Feisbuceii zombificaţi vor fi în extaz, ambasadele şi Bruxelles-ul la fel, business as usual.

  Apreciază

 3. Îmi apar pe Facebook toate inepțiile pe care le debitezi, datorită unui amic care- ți tot da like-uri. Nu știam cine naiba ești și cu ce te ocupi, dar înainte sa dau un search pe google, eram sigura ca sifonezi ceva bani publici, astfel nu se explica frenezia cu care aperi gasca de penali și hoția! Eh,politolog -bleah- și asta spune tot! Măcar pe tine te înțeleg, ce naiba, din asta trăiești, pică bine de la partid, nu?Oricum, mai ai pana ajungi la nivelul lui Gâdea & the company! Cum naiba poți dormi noaptea? Se vede ca ești capabil, spre deosebire de marea masa de votanți psd… știi chiar nu e nevoie sa pupi și sa lingi rahat așa cum faci tu dar cum cine se aseamănă se aduna… greata inspiri, la fel ca jigodiile pe care le aperi!

  Apreciază

  1. Dragă doamnă-domnişoară,
   Nici eu nu ştiu cine naiba sunteţi şi cum vă permiteţi să mă jigniţi, fără să aveţi măcar curajul şi demnitatea de a vă asuma ce scrieţi cu o semnătură.
   Nu este vina mea, că fiind o analfabetă politic (dovadă că nu ştiţi nici măcar ce e aceea politolog) sunteţi manipulată en gros şi en detail, probabil şi scoasă la teambuildinguri cu steguleţe, după model nord-coreean. Desigur, gratis: tot timpul ciobanii sunt plătiţi, nu oile.

   Cum pot să dorm noaptea? Foarte bine. Pentru că, spre deosebire de dumneavoastră, mă informez, nu mănânc lozinci şi titluri manipulatoare cu lingura.
   Despre restul consideraţiilor scatologice ale dumneavoastră: dau măsura bunului simţ şi a bunei educaţii. Nu vă cer să vă fie ruşine: şi pentru asta e necesară o educaţie….

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s