Ce cred despre criza migranţilor în 7 puncte

Ce cred despre criza migranţilor care loveşte şi România?
 
1. Cred că este nedrept ca Uniunea Europeană să impună statelor membre cote de primire ale migranţilor. Aceasta este o ingerinţă gravă a Uniunii asupra suveranităţii naţionale, ingerinţă ce trebuie respinsă cu fermitate.
 
2. Cred, de asemenea, că nici statul, nici populaţia românească nu pot să refuze sau să respingă cu violenţă cu refugiaţii care vin direct în România. Desigur, acest lucru nu trebuie să se facă fără respectarea rigorilor legale.
 
3. Cred că nu trebuie să acceptăm confuzia între drama refugiaţiilor şi riscul venirii teroriştilor islamişti odată cu aceştia. Desigur, riscul există şi a fost dovedit, dar nu poţi să fii inuman cu 1000 de oameni doar pentru că există suspiciunea rezonabilă că între cei o mie există şi un radical islamist.
 
4.Românii, înainte de orice alt popor, trebuie să ştie ce înseamnă să îţi părăseşti ţara şi să pleci în lume. Din România au plecat milioane de români şi nu pentru că în România era război sau sărăcie ca în Africa ecuatorială ci pentru că…doreau să câştige câteva sute de euro în plus.
 
5. Românii, înainte de orice alt popor, ar trebui să ştie ce înseamnă să fii victima neîncrederii, xenofobiei şi rasismului. Din pricina unei părţi a migranţilor români, nu este practic ţară europeană în care românii să nu fie priviţi cu reticenţă şi chiar ostilitate.
 
6. Singura soluţie rezonabilă pentru situaţia de fapt este ca marile puteri, pe care România le slujeşte fără să îşi negocieze salariul (ca să nu folosesc termeni mai duri) să înceteze jocul lor pervers şi să accepte să aplice soluţiile clare şi pragmatice pentru criza siriană, cea din Irak, cea din Libia.
Atâta timp cât mâine vom comemora nu doar 16 ani de la atentatul de la 11 septembrie ci 16 ani de război în Afganistan, apare întrebarea: să fie NATO atât de slab încât să nu poată pacifica o ţară ca Afganistanul, sau de fapt asistăm la un război prelungit pentru prosperitatea unor industrii întregi? Aceeeaşi întrebare e valabilă şi pentru cazul irakian, sirian sau libian.
Dar acest tip de gheşeft al morţii trebuie să înceteze, pentru că ameninţă Europa.
 
7.Vorbim de Europa ca civilizaţie creştină. A fi creştin înseamnă a îţi ajuta aproapele. Ba chiar şi departele. De aceea orice poziţie inumană cu privire la tratamentul migranţilor este de fapt o demisie din statutul de creştin. E simplu….

SYRIA-CONFLICT
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s