Credinţă multă, încredere puţină…

Am remarcat în toate discuţiile de pe net de ieri o foarte mare şi îngrijorătoare lipsă de încredere a oamenilor în Creştinism.
Mulţi creştini dintre prietenii mei nu au încredere de fapt în soluţia creştină. Nu cred, de exemplu, că e posibil ca Creştinismul să convertească popoare şi civilizaţii.
Frica lor de întâlnirea cu Islamul arată de asemenea neîncrederea în forţa Creştinismului.
Urmaşii spirituali ai celor 12 iudei care convertit cel mai mare imperiu şi cea mai importantă civilizaţie a vremii lor, cu riscul vieţii, cu riscul umilinţelor, în condiţii de foarte grea sărăcie, se tem şi nu mai au încredere în Evanghelie.
E drept, Evanghelia poate fi în acest moment o piatră de poticneală. Ea ne obligă să gândim şi să acţionăm înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii sub imperativul iubirii. Dar poate că am uitat lucrul acesta în secolele nenorocite când Biserica a fost atât de iubită şi respectată încât şi-a uitat misiunea, închizându-se între zidurile unor lăcaşuri de cult, ferecând Evanghelia cu aur, argint şi pietre preţioase, dedicându-se aproape exclusiv oficierii de ritualuri religioase la cerere.
Nu am mai mers spre neamuri. Dar iată că neamurile vin acum la noi şi, chiar noi, creştinii, nu prea ştim ce să le spunem.
 
Vă asigur că şi eu sunt foarte îngrijorat cu privire la viitorul Europei, aşa cum sunt îngrijoraţi majoritatea creştinilor de pe Facebook, dar nu cred că viitorul Europei va fi bun fără un Creştinism activ, apostolic, care să aibă curajul mărturisirii. Dacă Biserica alege să se ascundă după garduri de sârmă ghimpată, încurajând o ghettoizare a creştinilor, atunci poate trăi riscul de a fi părăsită chiar de Duhul Sfânt. Hristos a spus că porţile Iadului nu vor birui Biserica, dar nu a vorbit nimic de bolile interne ale Bisericii….
Da. Poate că Europa e condamnată la moarte. Dar staţi liniştiţi, nu mulţimile de migranţi, sărăciţi şi puşi în mişcare de războaiele purtate şi încurajate de aceeaşi Europă, vor fi cei care o vor ucide. Nici o mână de terorişti sinucigaşi care se aruncă în aer crezând că astfel vor putea câştiga un morman de pilaf şi o ceată de virgine angelice.
Problema Europei este că suferă atât de un cancer ideologic, care o face să îşi piardă contactul cu propria identitate, dar are şi o inimă care bate tot mai slab, tot mai temător, tot mai şoptit.
Dacă Europa vrea să învie, trebuie să învie Biserica. Ea a putut să convertească, în cei 2000 de ani de istorie o grămadă de popoare şi de civilizaţii. Şi o face şi acum, dar pe alte continente. Creştinismul creşte în Asia spectaculos, creşte în Africa spectaculos, dar în Europa, la el acasă, se teme să mai mărturisească, se teme să îşi mai asume imperativul iubirii…
 
E foarte trist că sunt atâţia credincioşi care au credinţă dar nu mai au încredere….
fishers_of_men

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s