Catedrala patriarhală

Nu ne deranjează când cumpărăm armament de multe miliarde de dolari de parcă am fi în pragul războiului şi un atac al pecengilor ar fi iminent asupra scumpei noastre patrii….
Nu crâcnim când ni se spune câ pensiile magistraţilor sunt atât de speciale încât până şi guvernul este impotent în efortul de a le discuta.
Nu comentăm nici măcar că avem o televiziune publică ce strânge cu devotament datorii după datorii ca să nu ne ofere în schimb nimic: nici măcar reluări cu umor din revelioanele de altădată….
 
Dar suntem toţi foarte iritaţi că Primăria generală a dat un amărât (da, la bugetul Bucureştiului e o sumă amărâtă) de milion de euro pentru viitoarea catedrală patriarhală ortodoxă.
 
Poate să nu ne placă proiectul catedralei (mie personal nu îmi place deloc), poate să nu ne placă de primăriţa Bucureştiului (mie personal îmi place), putem fi ortodocşi (eu nu sunt) sau nu, credincioşi sau nu, dar cred că toţi avem obligaţia de a avea un simţ al proporţiilor şi al raţiunii.
 
Catedrala patriarhală, ne place sau nu, este singurul proiect serios al României pentru Centenarul Unirii. Mai ştiţi vreun altul?
E o ctitorie monumentală care va rămâne şi în 2118, şi în 2218..
Nu ne place nouă? O să placă altora şi foarte probabil va aduce mai mult profit României decât rachetele şi avioanele cumpărate ca să aibă şi hegemonii noştri nişte miliarde în buzunar.
 
Ce? Niciunui parizian cu bun gust nu i-a plăcut schela aia uriaşă pe care se urcă acum milioane de turişti în fiecare an, aducând un profit frumos Parisului.
Nici Catedrala San Pietro nu a plăcut (mie nu îmi place deloc nici acum), dar ce ar fi Roma fără ea?
Casa Poporului nu place nimănui dintre românii cu mofturi, dar este singurul obiectiv turistic vandabil din tot Bucureştiul. Pentru că place, atrage, face curioşi pe turişti.
Deci nu e vorba de gustul meu sau al cine ştie cărui mofturos. Este vorba de felul în care un monument ştie să cucerească conştiinţele unei societăţi şi unui timp.
 
 
Catedrala patriarhală este, repet, singurul proiect monumental serios al României de după revoluţie.
Şi este singurul monument construit după revoluţie care se adresează poporului român în ansamblul său. Papa Ioan Paul al II-lea a simţit importanţa acestui monument, fiind unul din ctitorii, ne-ortodocşi, ai aceste viitoare Catedrale. Cu atât mai mult ar trebui să conştientizăm asta şi noi, românii care nu suntem creştin ortodocşi, că suntem catolici, protestanţi, evrei, musulmani, atei, agnostici sau…pseudo-ortodocşi.

Am oprit la o biserică şi am pus nişte bani  cu ajutorul meu pentru Catedrala patriarhală. Nu mult, de o cărămidă, acolo…. Dar au fost cu bună-credinţă creştinească şi românească.
catedrala-mantuirii
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s