Semne și minuni…

Recunosc, de cele mai multe ori sunt blocat de momentele în care mă trezesc în dezbateri pe teme religioase și teologice care sunt ”închise” cu invocarea câte unui miracol.
Pentru mulți, credința cea adevărată se poate confirma sau infirma în funcție de calitatea unui miracol.
Dar nu pot să nu remarc faptul că mă și amuză blocajul ăsta. Chiar în timpul liturghiei mă gândeam la ce tocmai discutasem pe Fb cu un prieten, care propunea pentru tranșarea a o mie de ani de schismă între catolici și ortodocși un soi de test al aghesmei: a cui se strică să se convertească la cei care o au nestricată.
 
Dar nu am putea să rezolvăm astfel chiar problema păcii între religii?
Ce ar fi mai drăguț decât să lăsăm cititul de cărți sfinte, meditatul la ele și să apelăm la un spațiu (e perfect și un cort de circ) în care să asistăm la performanțe miraculoase care să ne permită să alegem religia cea adevărată.
Să vină lamasul budhist tibetan care prin puterea meditației poate sta gol la -50 de grade, fără mâncare și fără băutură, cu zilele!, și nu se alege nici măcar cu nasul umflat de muci.
Să vină un swami indian care se lasă îngropat câteva zile sub pământ ca să iasă de acolo fresh ca după 8 ore de somn bun.
Să vină dervișul rotitor, care nu are probleme cu sciatica.
Să vină și ortodoxul, cu borcanul de agheasmă care nu se strică și eventual și cu marele miracol al aprinderii candelei în Sâmbăta cea Mare.
Să vină și catolicul cu dosarele de vindecare ale unor bolnavi la Lourdes.
Dar să vină și penticostalul sau tele-evanghelicul care doar cu o rugăciune face să treacă durerea de măsea și îndreaptă scolioza.
Și, de ce nu?, și un șaman indian care încearcă să aducă ploaia, poate că îi reușește.
Ce frumos ar fi, nu? Un circ de l-ar face pe prințul Rainier de Monaco să plângă din statuia lui, înălțată de Gabriela Firea.
 
Dar….tare mi-e teamă că niciunul din aceștia va câștiga polemica, ci vreun urmaș al lui Houdini. Nu de alta, dar s-ar pricepe mai bine la scamatorii.
 
Credința nu e din semne și minuni. Acolo e superstiția….
Duca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s