Încrederea în Biserică

Nici încrederea românilor în Biserică nu arată prea bine în sondajele de opinie. Dincolo de discuțiile oricum inutile cu privire la cifra exactă a procentelor (dacă este mai mare sau mai mică de 50 la sută), chestiunea este una ce nu trebuie ignorată.
Biserica este ”pe derdeluș” la capitolul încredere. Cel puțin asta ne-o arată sondajele de opinie din ultimii ani.
Cine e vinovat? Nu cred că e de vină nici Onilă, nici Pomohaci. De fapt nu cred că există vreun vinovat.
Asistăm la un proces oarecum firesc: o bună parte din societate, care oricum nu era ”îmbisericită” (cel mult dacă erau creștini de nunți, botezuri și înmormântări) dar care dădea un răspuns quasi- instinctiv la întrebarea: ”Aveți încredere în Biserică?” se repoziționează.
Așa se explică cum de bisericile nu se golesc, deși încrederea în Biserică scade.
încet dar sigur, confuzia din mințile multor cetățeni români, dintre identitatea națională și cea religioasă se lămurește și asistăm la o separare a apelor.
Practic se evaporă o ceață ce a fost cuantificabilă sociologic și care a creat multe iluzii atât episcopilor și liderilor religioși, cât și politicienilor și societății în ansamblul ei: aceea că angajamentul creștin ar fi definitoriu pentru români.
În fapt, la sfârșitul zilei, cu toată prăbușirea în sondaje a Bisericii tot atâți vom rămâne: câți mergem pe la biserici, case de rugăciune, moschei sau sinagogi în ziele de rugăciune. 🙂
Nu eram mai mulți nici când procentual 80 la sută din societatea românească își proclama prin sondaje încrederea și atașamentul față de Biserică.
Însă categoric, acele sondaje au creat niște iluzii în rândul ierarhiilor ecleziastice: iluzia nevoii de catedrale, iluzia că merge și așa, fără programe pastorale, iluzia că nu e nevoie de cateheză pentru că oricum tot poporul e instinctiv creștin și, desigur, iluzia unui soi de atotputernicii (că niciun politician nu se leagă de o instituție al cărei capital de încredere merge spre 100 la sută).
 
Ieșirea din astfel de iluzii va însănătoși Biserica. O să vedeți.
Duca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s