12 gânduri despre Sfinți și sfințenie

 
1. Sfinți sunt toți cei ce ajung în Împărăția lui Dumnezeu. Nu există un soi de ierarhie a mântuiților: toți își iau plata ca lucrătorii din Evanghelie.\
 
2. Sfinții recunoscuți de Biserică și propuși de aceasta spre cinstire sunt oameni ale căror vieți sunt fie eroice în anumite momente ale istoriei credinței, fie exemple de virtuți pentru creștini.
 
3. Sfinții nu sunt un soi de zei: nu sunt nici perfecți, nici infailibili.
 
4.Sfinții nu fac minuni. Dumnezeu face minuni- adică intervine în mod extraordinar în viețile noastre- prin rugăciunile sfinților.
 
5. Noi cinstim pe sfinți, nu îi adorăm- adorarea se cuvine doar lui Dumnezeu.
 
6. Ne rugăm sfinților să intermedieze între noi și Hristos, singurul Mediator. Avem încredere că ei, prin virtuțile lor, au devenit prieteni ai lui Dumnezeu și că intervenția lor ne poate ajuta și pe noi.
 
7.Sfinții nu se fetișizează: e foarte important de înțeles că nu trebuie să acordăm prioritatea sfinților în locul lui Dumnezeu și că viețile sfinților, scrierile lor, faptele lor pământești, nu trebuiesc tratate ca fiind un soi de altă revelație divină.
 
8. Cinstim relicvele/moaștele sfinților ca pe o memorie a cuiva drag. Mai mult, credem că trupurile sfinților, ca și orice alt trup de altfel, nu sunt condamnabile și demne de dispreț ci vor fi cu noi toți și după învierea cea de obște.
 
9.Vedem în trupurile parțial sau total neputrezite ale unor sfinți dar și în miracolele săvârșite de Dumnezeu prin intermediul relicvelor sfinților, semne ale importanței trupului și întăritoare în speranța învierii.
 
10. Bisericile care au canonizat sfinți au mai făcut, la diverse presiuni politice sau ideologice, diverse canonizări neinspirate. De asemenea, evlavia populară și anumite influențe păgâne au pervertit anumite istorii ale sfinților, fie prin înflorituri aparent nevinovate, fie chiar prin distrugerea oricărei forme de autencitate istorică.
 
11. Ne alegem sfinți protectori fie după numele nostru, fie în funcție de afinitățile noastre față de sfinții respectivi, așa cum le descoperim citindu-le viețile și studiindu-le opera. Acești sfinți protectori nu sunt însă corespondentul ”zeilor lari” sau divinităților protectoare ale familiilor din păgânism.
 
12. Foarte important: sfinții în decursul vieților lor pământești au avut păreri și crezuri ce nu devin nici adevăruri de credință, nici măcar teologumene doar pentru că, pentru alte virtuți ale lor, acești oameni au fost ridicați la cinstea altarelor.
All-Saints
Publicitate

Un gând despre „12 gânduri despre Sfinți și sfințenie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s