Sophia bin Saudi

Faptul că saudiții acordă cetățenie unui obiect care mimează o femeie este foarte coerent cu logica lor: femeile sunt obiecte. Și chiar și cetățenia nu e un concept valoros, din moment ce o acordă unor obiecte utilitare.
Ce e pervers este numele dat robotului: Sophia- Înțelepciune. Acesta arată mecanismul gândirii occidentale (Hong Kongul e occident din punct de vedere cultural). Suntem o civilizație care nu poate să își închipuie că înțelepciunea e inseparabilă de viață și care leagă acestă înaltă virtute, de care filozofii antici nu îndrăzneau să se apropie decât ca amanți (filosofia înseamnă iubirea de înțelepciune), de tehnică, pe care o confundă (tot ignorând marea tradiție filosofică) cu științele sau mai degrabă cu varianta ei idolatrizată: ”Știința” la singular.
 
Ce e fascinant este faptul că acest efort delirant, demn de Frankenstein, de a crea viață (reușind cu robotul Sophia doar mimarea vieții), este foarte bine primit de către teocrațiile islamice.
Nu e întâmplător: pentru că există o asemănare între teocrația islamică și tehnocrații (de la techne) progresiste care adulează zeița Știință: sunt ambele la fel de imune la valorile gândirii așa cum a fost ea născută în Grecia antică și apoi rafinată de întâlnirea dintre Athena, Roma și Ierusalim, născând civilizația iudeo-creștină.
Acest lucru se vede și în politică: și progresiștii și islamiștii au oroare de democrație. Pentru că libertatea nu corespunde nici unei rețete din Coran, nici unei rețete de laborator…
 
Sunt sigur că dacă cineva ar îndrăzni să închidă butonul roboțelului Sophia ar fi acuzat chiar de crimă de minionii progresismului mondial…
sophia
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s