Împreună cu Domnul ca fiu, sau ca fariseu?

Enervantă rău pentru unii credincioși evanghelia cu vindecarea femeii gârbove într-o zi de sabat.
Enervantă pentru că ne arată o boală a credincioșilor din toate timpurile: nu gârbovenia, ci idolatria.
Evreii își făcuseră un idol din sabat. Așa cum își făcuseră idol din Torah, din clădirea Templului, din reguli mai mari sau mai mărunte.
Făceau aceasta pentru că nu e nimic mai comod decât să confunzi relația cu Dumnezeu după un model prestabilit, după un rețetar: spui rugăciunea aia, se rezolvă problema X, te duci la bolovanul acela, se rezolvă problema y, respecția ziua aceea, se rezolvă problema z, nu postești în ziua q, vai și amar de capul tău păcătos.
 
Această idololatrie începe prin a consola sufletul că e conform cu rețeta, dar merge până acolo încât împietrește sufletele, duce la disprețul și răutatea față de aproapele care nu e ”îmbunătățit duhovnicește” ca tine, cel ce ții regulile.
Mai marele sinagogii când vede pe Iisus că vindecă pe sărmana femeie sare de 2 metri în sus și cere dreaptă dar și ticăloasă evlavie să nu se facă vindecări în afara intervalului orar indicat.
În definitiv, credea el, a respecta porunca Domnului, căci e o poruncă să ținem ziua de odihnă, e mai important decât să îndrepți betegeala unei babe. Ce? E o babă mai importantă decât Porunca Domnului?
Câți nu gândim la fel? Pentru câți dintre noi Creștinismul nu a devenit o rețetă liturgică, un amestec de magie și de idolatrie, în care bidoane de agheasmă cumulate de-a lungul anilor, anafura, sticluțele de mir sunt mai importante decât a fi la dispoziția aproapelui?
Pentru câți dintre noi magica ”dezlegare” de la spovedanie e mai importantă decât sinceritatea și durerea pocăinței? Important e să reciți păcatele (și toate- chiar și pe cele pe care nu le simți) nu să te întrebi de ce nu te doare sufletul din pricina lor….
Pentru câți dintre noi chiar lupta dreaptă pentru împiedicarea ”căsătoriilor„ homosexuale devine un pretext de trufie autojustificată, în care uităm că față de homosexuali prima obligație a creștinului este să îi iubească și să se roage pentru ei?
 
Să ne gândim un pic la asta….
fariseul-si-femeia-garbova
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s