Garda de Fier și Garda de #

Sunt multe asemănări.

Tinerețea
Ambele mișcări, atât mișcarea legionară cât și mișcarea #rezist, sunt mișcări predominant tinere și urbane.Și atunci ca și acum, ele speculează o serie de frustrări inevitabile ale tinerilor aflați în căutări și criză identitară.
Ceea ce spunea Cioran, într-un interviu din 1972, despre legionarism se aplică și mișcării #rezist: este ”“un leac al tuturor relelor: al plictiselii ca şi al blenoragiei”.
În anii 90 tinerii cu astfel de crize identitare s-au aruncat în brațele diverselor mișcări spirituale orientale (cine din generația 90 nu a cochetat măcar cu Yoga?) dar generațiile anilor 30 și 2010, au preferat căutările spirituale uneia civice și politice. Ceea ce e, să recunoaștem, dramatic: dacă yoghinul vrea să se salveze pe el, activistul politic vrea să salveze țara. Și, implicit, țara trebuie să îi îndure crizele mesianice…

Intelectualismul
Ambele mișcări au prins și prind în rândul unui public cu pregătire academică superioară. De ce prind? Pentru că speculează amândouă frustrarea anti-democratică a celui care se crede intelectual: cum votul său să fie egal cu al altui cetățean care nu are pregătirea sa și performanțele sale profesionale?
De aici caracterul

Antidemocrația
Disprețul față de democrație este cheia înțelegerii acestor demersuri politice. Ambele își doresc înlocuirea democrației cu…guvernarea lor. Dacă legionarii și colegii lor europeni, fasciștii și naziștii, o spuneau direct acum nu mai e corect politic să pretinzi bărbătește puterea. Acum adevărul se ascunde în fața unor cuvinte goale de conținut: ”statul de drept” sau nevoia de ”valori euro-atlantice”, concepte foare vagi, care ascund de fapt un mesaj brutal de simplu: „noi suntem ăia bunii iar voi sunteți ăia răii„ De aici și

Mesianismul.
Legionarii credeau că ei vor salva România. Fiind și mai religioși, ei credeau că salvează România prin sacrificiul lor. Tefeliștii nu au acest fior religios, dar au credința că sunt indispensabili societății și că dacă nu va fi urmată calea lor, dezastrul este inevitabil.

Elitismul.
Acesta transpare în cazul ambelor mișcări prin cultivarea refuzului constant și argumentat cu aer superior al oricărui dialog.
Adversarul este dușman, nu doar un concurent politic, e diabolizat, poartă o etichetă care îl face de nefrecventat: că e iudeo-masonerie, evreu, comunist, ciumă roșie, corupt, cu el nu se poate dialoga și nici negocia. El trebuie distrus ca mișcarea să câștige…

Preluarea modelelor externe
Legionarismul a fost un mimetism după mișcările fasciste, naziste și de ”extremă-dreapta” din Europa. Mișcarea #rezist este un produs mimetic după mișcări similare din Occident.
Legionarismul a fost instrumentalizat de politicieni cinici interbelici pentru a își rezolva anumite probleme, apoi de agenturi străine pentru a își impune sau proteja interesele pragmatice.
Mișcarea #rezist este încurajată de forțe străine, care au interese directe și pragmatice în România, dar este și instrumentalizată de politicieni cinici și inconștienți care ar putea ei înșiși să devină (precum mulți politicieni interbelici) victimele propriului monstru creat.

Ambele grupări au fost și sunt minoritare: legionarii au atins un maximum istoric de 16 procente la alegerile parlamentare din 1937. Foarte probabil acesta este și scorul maxim pe care îl poate obține un partid # la alegeri (USR a obținut 9 procente).
Cu toate acestea, lecțiile istoriei ne spun că în cazul mișcărilor antidemocratice și extremiste, secretul succesului nu este obținerea unei majorități în societate, ci inducerea unui climat de isterie și teroare care să permită mișcării respective să controleze societatea.
Mișcarea legionară a eșuat. Mișcarea # are o șansă reală să preia România pentru că, spre deosebire de legionari, nu folosesc revolverul ci un alt instrument revoluționar: preluarea hegemoniei culturale în societate, prin inducerea impresiei că ei ar fi de fapt societatea civilă și singura voce a societății.

De aceea pericolul ca această mișcare să distrugă România este real…

11 gânduri despre „Garda de Fier și Garda de #

 1. Nu fac politica ..Desi noi toti facem politica ! Sunt o revolutionara fara carnet . In „89 noi tinerii ieseam in strada tinandu-ne de maini si strigand ; Nu va fie frica … Armata ne astepta la Intercontinental in pozitie de tragere . Aparent plecasem singuri si totul parea spontan – Si totusi , cineva din umbra ne spunea ce sa facem , ce sa strigam , cum sa strigam , cand sa ne oprim … Ba mai mult , imi amintesc ca trecand pe langa Biserica Armeneasca , de undeva , cineva ne dicta – In genunchi spuneti Tatal nostru – tineti strans randurile – unul langa altul – mainile unite . Nu va opriti ! Ne vom apropia de „Soldati” ! Armata e cu noi ! Tare ! La televiziune , inainte cu zece minute de a se trage , eram avertizati ca vor incepe focurile , ni se spunea din ce directie se va trage , primeam instructiuni de genul : Jos , capul acoperit ! Dupa ce se termina acest „raid” dupa o pauza , eram anuntati ca se va trage iar , doar ca de data aceasta se tragea din sensul opus ! Eram tineri si plini de dorinta eliberarii ! Ne manipulau cum doreau „ei” , nu stiu cine erau acesti „ei” , cert este ca noi urmam intocmai instructiunile primite ! Aveam mainile goale si inimile incarcate de dorinta de LIBERTATE ! Peste tot in jurul nostru se ” plimbau ” oameni in costume negre cu serviete „diplomat ” . Se pare ca , acest popor , trebuie sa fie „zgandarit ” din cand in cand , castiga greu si pierde usor ceea ce a castigat cu sacrificii !! Atunci am castigat Libertatea ! Ce am facut cu ea nu stim ! Da Doamne sa nu ne-o pierdem niciodata !

  Apreciază

 2. Mai…politolog (precum de la tine putere te intitulezi de unul singur) de unde si pana unde e miscarea #rezist neo-nazista? Faci in mod gresit o paralela intre miscarea legionara si miscarea #rezist ca si cum amandoua sunt periculoase pentru societate. Pai dom’ politolog inainte de toate miscarea # nu are nimic razboinic sau agresiv…ea a aparut ca o miscare a carui singur act razboinic a fost sa lumineze cerul cu celularele in vremurile protestelor impotriva manariilor de pe vremea guvernului Grindeanu. ‘Circul’ din parlament (cum il denumesc pesedistii,oamenii ‘de bine’ si cei ca dumneata) e doar o suita de provocari la adresa psd…adica ii provoaca sa deschida gura ca prin asta votacii lor sa vada calitatea umana a celor pe care i-au votat… Asta le e strategia …dar se pare ca nu prinde la marea masa….Multi alde dumneata ii categorisesc drept niste ‘scandalagii’ ce urmaresc sa destabilizeze ‘linistea’ Parlamentului, atenteaza la statul de drept si alte asemenea tampenii….Zici ca militezi pentru aparitia unei ‘drepte’ …europene? Sa-ti fie cu noroc amice…dar vad ca intre timp te scobesti in nas cu stanga, emitand acest gen de articole ce n-au nimic de-a face cu dreapta europeana. PS: ar fi mai indicat sa fii mai permisiv pe Facebook, adica sa lasi sa ti se poata raspunde acolo de catre oricine socoteste ca meriti sa ti se raspunda. Hai noroc si dea Domnu’ sa te destupi ….

  Apreciază

 3. Bogdane, comparatia cu ML e o ultra-onoare pe care o faci acestor lepre scutite de impozit pe salariu (ca asta este SINGURUL liant al miscarii #rezist din Romanistan!) dar onoare pe care NU o merita. Cum se poate compara sacrificiul/martiriul legionarilor in inchisorile comuniste puternicul fond cultural national-ortodox al ML cu niste lozincari de duzina care isi iau copii cu ei la manifestatii pentru a nu fi batuti de jandarmi ? Vorbim aici de indivizi lipsiti de cultura, educatie si de respect pentru neam si tara …vorbitori de romgleza si pentru care cele mai „culte” discutii sunt ultimele aparitii de gaming pe PS4 …

  Apreciază

 4. „Legionarii credeau că ei vor salva România. Fiind și mai religioși, ei credeau că salvează România prin sacrificiul lor. Tefeliștii nu au acest fior religios, dar …”

  Nu, asta nu. Te rog sa nu compari miscarea legionara cu „miscarea” asta… Sa nu terfelim imaginea celor ce au murit in inchisorile comuniste, ori au devenit unii dintre marii duhovnici ai Romaniei. Daca tinerii de azi sunt atat de dornici sa schimbe ceva, sa schimbe incepand cu ei. Pentru inceput ar putea sa faca taberele de munca #rezist. Sa planteze brazi, nu stiu, sa ma uimeasca ei. Mai intai putina rucodelie si apoi sa iasa acolo in fata… Iar o parte din timpul pe care-l pierd pe acolo sa-l foloseasca citind publicistica lui Eminescu. Poate inteleg si ce ar fi de facut.

  Apreciază

  1. Perfect raspuns,subscriu totalmente; trebuie sa-i dau dreptate gigelului de mai sus ca cei de la # sunt pana in acest moment doar o adunatura de…lozincari,adica nu s-au inchegat intr-o miscare care sa produca ceva cu adevarat productiv. Nu subscriu la imbecilitatea gigelului incat sa cred ca-si iau copiii la manifestatii doar ca sa nu-i bata jandarmii,ori ca ar fi indivizi cu scutire de impozit pe salariu (de unde pana unde o asemenea…emanatie?)…dar remarc ca aceste manifestatii produc deocamdata efecte nule, ele fac din rezist# doar o miscare de tip ‘feisbuc’ fara nici o organizare, fara nici un fel de asteptari si prin urmare fara nici un rezultat imediat.

   Apreciază

 5. Nu se pot compara legionarii cu tefeleii.
  Miscarea legionara nu a esuat, a fost distrusa prin crima ritualica talmudista si abuzuri anti-juridice.
  Miscarea legionara nu s-a opus dialogului, nu a fost elitista si nici nu a fost in slujba politicienilor vanduti jidovimii ori altora fiind detasata de politicianism si de manevrele jidanesti.
  –-
  Apararea moralei crestine, a familiei, neamului, tarii – sint exact ceea ce NU FAC ci ATACA #rezistii/tefelistii, … pro-GAY-sivismul adica marxismul cultural.
  –-
  Autorul nu observa ca democratia este improprie Crestinismului: ca Adevarul NU SE VOTEAZA, turma isi urmeaza si asculta pastorul.
  Astfel, democratia pentru crestini nu este necesara, doar utila exploatarii populatiei.
  In realitate, democratia „moderna” dureaza de la votare pana la numararea voturilor, oriunde te-ai „uita”, sensul evolutiei sociale fiind dat de interesele declarate sau – de cele mai multe ori – ascunse ale celor „unsi”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s