Despre PSD pus în context

Pentru a înțelege politica românească contemporană trebuie să înțelegem care este scopul real al luptei anti-corupție. Lupta anti-corupție același scop ca și lupta de clasă: distrugerea structurilor de putere și de influență existente pentru a fi înlocuite cu altele, care să răspundă unor alte interese ideologice sau pragmatice.

Lupta anticorupție și-a dorit și a și obținut, parțial, lichidarea polilor de putere (politică și economică) și implicit de suveranitate apărute în România după revoluția din decembrie 1989. Iar acolo unde nu a obținut sau a dorit destructurarea polilor, intenția a fost aceea de a induce frica și supunerea.

Acest lucru este vizibil de către oricine: impactul mediatic (sau să îi spunem de-a dreptul: circ) al anchetelor DNA, disproporția între cauze (în general DNA se ocupă de ”găinării”) și efect (imaginea indusă atât în țară cât și pe afară că țara noastră ar fi afectată de ”corupție endemică”, etc.). În sfârșit, se poate observa că DNA nici nu pare interesat atât de instrumentalizarea unor cazuri serioase, nici de obținerea unor condamnări (exceptând unele cazuri simbol, desigur) cât de impactul mediatic al acestor cazuri.

De altfel ”scăparea” în presă a picanteriilor despre o victimă sau alta a DNA era și ea un instrument de lucru: nu justiția ci calomnia este cel mai bun călău al unei cariere politice.

De aceea forțele care au coordonat aceste schimbări (hai să le numim ”ambasadele partenerilor euro-atlantici”) nu s-au limitat doar la consolidarea DNA ci au creat un veritabil ”stat paralel”, prin parteneriate ilegale între DNA și servicii secrete, preluarea controlului asupra Cotroceniului, fabricarea unei ”societăți civile” finanțate și coordonate cum trebuie, preluarea controlului asupra unor platforme de presă și a unor formatori de opinie, dar au trecut și la destructurarea prin ”reformare” a partidelor politice din România.

Cea mai mare nenorocire pentru PSD este aceea că, prin jocuri de întâmplări succesive, a ajuns…un partid anti-sistem. Nu și-a dorit niciun moment lucrul acesta: în fapt, PSD a dorit tot timpul să lase impresia deplinului atașament față de ”valorile euro-atlantice”, nestrămutatul angajament pentru zdrobirea democrație în numele ”apărării statului de drept”. Toate semnalele transmise de PSD de-a lungul anilor au compus același mesaj către hegemonii străini: ”Țara e a voastră dacă ne lăsați pe noi să o administrăm”, ”Dușmanul nostru nu sunteți voi ci este Traian Băsescu, omul vostru. Dar putem fi și noi oamenii voștri.”

PSD a încercat inclusiv să se ”reformeze” pentru a fi cât mai ”euro-atlantic”, ”ca afară”. Însă spre deosebire de PNL și PDL, instinctul de supraviețuire a fost mai puternic decât nevoia de a arăta hegemonilor că s-au reformat. Și, spre deosebire de PNL și PDL, PSD a reușit să evite la limită spectrul sinuciderii politice în numele ”reformei”.

Acest refuz de a se sinucide a fost, probabil, și motivul principal pentru care PSD nu a fost considerat ca fiind de neîncredere de către forțele neocoloniale care au preluat în ultimii 10 de ani controlul asupra României. Prea vor pesediștii să supraviețuiască ca să fie de încredere.

Al doilea factor, poate și mai important, trebuie să fi fost forța electorală a PSD. PSD e singurul partid mare din România, singurul partid ce nu poate scădea sub 30 de procente, chiar să și vrea lucrul acesta. Controlul asupra administrațiilor locale, prin primari sau președinți de consilii județene care au dobândit încrederea reală a unor majorități, asigură partidului un electorat captiv (inevitabil) dar și un electorat stabil.

Al treilea factor a fost conservatorismul acestui partid, conservatorism subminat periodic în ultimii ani de încercările de reformă ale PSD. În fapt, deși se declară de stânga, este considerat chiar ”comunist” de adversarii săi, PSD este un partid care nu are o coloratură ideologică: asemenea lui Ion Iliescu, PSD s-a gândit și funcționează ca ”un partid pentru liniștea noastră„. E un partid de administratori și de tehnocrați, mai degrabă decât un partid de activiști care inspiră la fiecare alegeri unei bune părți din electorat încrederea că PSD va guverna decent și va repara ce au ”stricat” ceilalți.

Ca atare este foarte greu să reformezi PSD fără să transformi reforma în sinucidere politică. A îți decapita politicienii cu vocație de administratori din propriul partid nu va duce decât la prăbușirea electorală a partidului. Acest lucru a fost văzut și în cazul PNL, și al PDL, două partide care de la atâta ”reformă” au sfârșit să ajungă la o fuziune și la un procentaj sub cel al celor două partide din vremurile când nu erau ”reformate”.

De aceea PSD, acest partid greu de convins să își facă seppuku prin reformă în numele valorilor euro-atlantice, a fost marginalizat până la a deveni, împotriva voinței multor lideri ai săi, un partid anti-sistem.

Acum problema este că mulți lideri PSD nu conștientizează lucrul acesta. Așa cum niscaiva lideri PSD nu sunt dispuși să îl accepte. În definitiv, pentru a fi cu adevărat eficient anti-sistem trebuie să ai inteligența și curajul conservatorilor polonezi sau maghiari, or sănătatea politicianului român nu e afectată de crize de hiperdemnitate. Suferă mai degrabă de carențe de demnitate….

Ce va urma? O să vedem pe mai departe. Dar e cumva tragi-comic să vezi cum se joacă noul război de independență al României: ca o caricatură lipsită de eroism a ceea ce a mai fost.

Bogdan D1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s