Postul Ninivei: o lecție de acum 2800 de ani pentru zilele noastre

Am găsit în calendarele siriac și copt un timp special de post: postul Ninivei.
El anul acesta se va ține în zilele de 29-31 ianuarie.
 
Mi se pare impresionant pentru că e un post în amintirea celui ținut de niniviteni, despre care ne vorbește cartea profetului Iona.
Nu știu cât mai știți istoria lui Iona: acesta este timis de Dumnezeu să vestească distrugerea Ninivei din pricina păcatelor sale. Iona, gândind pragmatic că nu îi va fi bine purtătorului unor astfel de vești, preferă să fugă decât să meargă în Ninive.
Fugind pe mare, aceasta este cuprinsă de o furtună atât de mare, încât marinarii, prinzându-se că e o formă a mâniei lui Dumnezeu, scapă de cel pedepsit aruncându-l în mare.
Iona este înghițit de un pește uriaș și, după trei zile și trei nopți este aruncat nevătămat pe plaja de la Ninive.
De data asta Iona își ia misiunea în serios și vestește ninivitenilor distrugerea. Apoi, plin de sfântă râvnă, așteaptă distrugerea Ninivei.
Numai că locuitorii din Ninive se căiesc de păcate și postesc aspru (își pun la post chiar și animalele pentru trei zile) reușind să anuleze judecata lui Dumnezeu, astfel.
Iona se …supără. Profețise și iată că profeția lui nu se împlinise. Așa că Dumnezeu îl pedepsește filosofic (de data asta) și apoi îi spune (și cu asta se încheie cartea lui Iona din Biblie):
 
„Dar Mie cum să nu-Mi fie milă de cetatea cea mare a Ninivei cu mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor, şi cu un mare număr de dobitoace?”
 
Lecția este superbă: pocăința și postul pot să răstoarne destinul hărăzit de Dumnezeu. Mila Domnului poate să biruiască dreptatea Sa, mai ales când ne vede că nu știm să deosebim dreapta de stânga noastră.
Mai mult chiar, mila Domnului se întinde și peste restul creației Sale, și spre animale, nu doar spre oameni, al căror glas îl ascultă la judecată.
 
Deci …hai să ținem și noi cele trei zile de post al Ninivei. Ba chiar să ne punem un pic la post și animalele de le avem (măcar tăindu-le din mâncare un pic, acolo, pentru trei zile).
Și să o facem cu o intenție: mila lui Dumnezeu să se coboare peste urmașii ninivitenilor și să pună capăt nebuniei islamiste, aducând pacea în Siria și Irak.
Mai jos în fotografie, mormântul lui Iona, din Mosul, distrus de nebunii din ISIS. Fusese moschee, căci Iona este cinstit și de către musulmani, nu doar de evrei și de creștini.
Ruins_of_the_Mosque_of_Yunus
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s