Cenzura de pe Facebook

Eu nu cred că cenzura de pe Facebook e motivată ideologic. Sau nu în sensul în care își imaginează majoritatea: ca o persecuție față de orientarea mai conservatoare.
 
Cenzura afectează și la dreapta, și la stânga, folosind ca argument, e adevărat, ceea ce numim ”corectitudinea politică”, dar într-un mod atât de primitiv încât devine evidentă intenția.
 
Intenția lui Zuckerberg este depolitizarea și dezideologizarea Facebook-ului și înlocuirea ideologiilor ce dezbat pe aici cu propria sa ideologie. Platforma dorită de el trebuie să fie o platformă politicoasă în care miliarde de oameni împart fotografii cu pisici, căței, clipuri vesele, citate pline de înțelepciune și urări de dragoste și de fericire.
De aceea ceea ce fac cei de la Zuckerberg este lichidarea tuturor vectorilor de opinie care motivează utilizatorii în dezbateri politice. Și, prin aceasta, demotivarea și demolarea dimensiunii civice și politice a Fb-ului.
 
Cică Zuckerberg a pierdut deja 3,3 miliarde de dolari de la începutul anului tocmai din pricina schimbărilor în desfășurare sau anunțate pe Facebook. Are de unde pierde (mai are 74 de miliarde 🙂 ). Însă nu trebuie subestimat faptul că Zuckerberg e un i.t.-ist care a inventat o rețea ce cuprinde deja o treime din lume. Dar el nu este decât un i.t.-ist, e un semidoct, un om cu viziunea formată prin jocuri pe calculator și filme, un…..tefelist. Și încă un tefelist care a câștigat ușor o avere atât de mare încât poate fi invidiat de state, nu de simpli muritori.
Și se pare că o ia pe calea unui alt i.t.-ist ce cucerit de succesul financiar a ajuns să se creadă (și să fie crezut- ceea ce e și mai grav) un geniu și un filosof al bravei lumi noi. Mă refer la Steve Jobs.
Au și adepți, recrutați în mare parte din universurile semidocte ale corporațiilor, hrăniți ca și ei cu înțelepciune și spiritualitate de status, cu iluzia că simplul fapt că lucrează, câștigă bani frumoși și chiar trăiesc în lumile aseptice ale multinaționalelor, îi face și un fel de elită, le dă și niște competențe intelectuale care altfel s-ar obține prin biblioteci și exerciții de o viață de gândire dialectică.
Ei sunt tefeliștii de aici și de aiurea…
Sunt Zuckerberg, Steve Jobs și alți astfel de miliardari care se cred și vizionari, vinovați? Sau noi? Care ne-am creat dependențe față de invențiile lor tehnice, dându-le iluzia că de fapt simplele lor competențe i.t. i-ar transforma și în vizionari, oameni de spirit….
facebook-censors
Publicitate

Un gând despre „Cenzura de pe Facebook

  1. Zuckerberg e un IT-ist care s-a ridicat ca si „tinerii antreprenori” de la noi ..el cu CIA in manutza ai nostri cu d’ale noastre: sr1, sie, sts etc. 🙂
    Ziceau unii pe la radio ca Dedemanu s-a ridicat fara Securica …dar ideea e alta si mult mai simpla: nu conteaza cum te ridici ci conteaza cum te mentii pe linie. Adica pe linia noastra 🙂 Daca nu ..te trimitem dupa Condrea, Ghitza etc.
    Oare pe unde o mai fi „lista de doctoranzi” ai lui Oprea de la „academia nationala” ? 😀 just kidding …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s